Cum atingem fericirea?

Putem fi fericiti

0
134

 

 

Putem fi fericiti

Daca suntem sau nu fericiti, cineva  s-ar gasi sa ne intrebe:’Ce va face fericit?’ unii din noi am raspunde probabil ca ne-ar face fericiti o vacanta, o masina, o stare de sanatate buna, un copil, un apartament sau gasirea jumatatii. Acestea  sunt lucruri normale, dar avand in vedere ca toate cele enumerate  sunt lucruri exterioare, ma gandesc  ca am putea lua in considerare si factorul genetic, precum si contextul social si de viata in care ne aflam si nu in ultimul rand, credinta, cea pe care o lasam de fiecare data la urma. Avand in vedere ca o reusita cat de mica ne face mai fericiti, in aceasta ecuatie, credinta joaca un rol foarte important dar  cu conditia sa ne intoarcem privirile spre interior.

Iata cateva conditii pentru a fi fericiti:

1. Fii recunoscător!

Cel mai important este faptul că recunoştinţa ne ajută să fim mai fericiţi. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că atunci când ne gândim cum am putea trăi în lipsa unor persoane dragi ne îmbunătăţim stările afective mai mult decât atunci când contemplăm prezenţa respectivelor persoane în vieţile noastre. Ca atunci când realizăm cât de important ne era un lucru abia după ce nu îl mai avem, ne face sa constientizam ca trebuie sa fim recunoscatori. Invatand sa facem acest lucru, aducem fericirea si pacea in sufletele celorlalti, dar si in sufletele noastre.

Recunoştinţa ne face mai buni, spun studiile. Ipocrizia morală apare atunci când o persoană susţine în mod explicit că deţine un standard moral pe care totuşi îl încalcă. Autorii studiului „Moral Hypocrisy, Of Proud and Grateful People” au concluzionat că atunci când oamenii sunt încurajaţi să îşi manifeste recunoştinţa pentru un anumit lucru, au tendinţa de a renunţa la afişarea ipocriziei.

2. Dăruieşte!

Altruismul ne face sa fim mai fericiti, dupa vorba din popor : “Dar din dar se face Rai!”. Atunci cand daruim, suntem mai aproape de cer,  de sfinti si de Dumnezeu. A darui este in sine un dar, o binecuvantare. Aceea ca vedem  binele dincolo de suprafata si de aparente  si de aceea atunci cand daruim, noua ne dam umplandu-ne de binecuvantare.

3. Savurează viaţa!

Fă-ţi timp să te bucuri de lucrurile pozitive din viaţa ta, de prezenţa persoanelor dragi şi de oportunităţile neaşteptate. A savura viata presupune sensibilitate si dispozitie buna, presupune o inima simpla si devotata lui Dumnezeu, dupa versetul din Fericiri: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca acelora este Imparatia Cerurilor!”. Atunci cand vedem partea goala a paharului si  observam ca timpul devine un obstacol in calea fericirii, desi este relativ si viata este scurta si ne gandim ca ne-a ramas putin timp din viata aceasta, ar fi bine sa ne ocupam cu lucrurile constructive: sa citim o carte, sa facem un lucru de mana, sa ingrijim animale, sa vizitam prieteni si pe cei bolnavi, sau sa ne rugam si sa ne bucuram de cei dragi. Savurand viata pe care ne-a daruit-o Dumnezeu, ajungem sa fim artistii propriei vieti,  reusind sa  vedem  curcubeul dincolo de norii cenusii.  Dupa ploaie, intotdeauna iese soarele!

Ionela Moldovanu