Cum comunică animalele?

0
1073

flutCercetări recente au adus noi contribuții la descoperirea modurilor în care animalele comunică între ele. S-a stabilit astfel că, ele emit și recepționează semnale sonore, chimice (prin substanțe numite feromoni sau altele), motorii (de pildă, dansul albinelor), de gestică etc.

De exemplu, lăcustele, peștii, batracienii, balenele…emit semnale acustice. Dar, îndeosebi păsările au emisiuni sonore de o mare varietate în care distingem cântece cu fraze muzicale, deosebit de plăcute.

Cântecele, fluierăturilor, strigătele, mugetele…..graiul sonor al animalelor care trăiesc în sălbăticie sau sunt domestice a fost denumit de om, de-a lungul timpului pe măsură ce l-a auzit , cu caracterizări ce pornesc în primul rând de la felul  cum sună și cum poate fi scris cu litere , dar și iscate adesea amuzant, ori curios, în multe scrieri literare, îndeosebi în poezii.

Așadar, le cunoaștem ori le recunoaștem? Să aflăm sau să ne reamintim unele dintre ele…

Femela fluturelui de mătase, ca și furnicile emit feromoni, care folosesc fie pentru a-i ghida pe masculi, fie la furnici, spre a indica traseul spre o sursă de hrană. Peștii răniți emit feromoni ca semnal de alarmă, venind astfel în ajutorul semenilor pentru a-i feri de prădători.

Bioacustica, studiind aceste semnale, e folosită de om spre a se apăra de unii dăunători agricoli periculoși , fie atrăgându-i în curse, fie dispersându-i. Pe unele aeroporturi sunt folosite emițătoare de semnale sonore, semnificând primejdie la unele specii de păsări, spre a pune pe fugă zburătoarele ce sunt periculoase pentru circulația avioanelor de mare viteză.

Limbajul nonverbal este folosit de om și în încercarea de a comunica direct cu unele animale. Astfel s-au obținut rezultate încurajatoare cu cimpanzei, care au învățat și și-au însuşit peste 130 de semne și gesturi.

Magazinul Curiozităților Lumii, de Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here