Ce e de facut cand parintii nostri imbatranesc?

0
104

trandafiri

Mai avem timp pentru parintii nostri?

Timpul ne schimba din copii in adulti si  parintii devin batrani, dependenti fara voia lor de copiii ajunsi acum mari. Varsta a treia a fost si este o cruce pe care parintii nostri o duc, dar mare este rasplata fiilor care isi cinstesc parintii: “Cinsteste pe mama si pe tatal tau ca sa iti fie bine si sa traiesti multi ani pe pamant” (Cele zece porunci).

Sa nu uitam de asemenea ca  a avea parintii in viata este o binecuvantare divina si chiar cand noi suntem independenti si pe picioarele noastre, parintii nostri au nevoie de noi si ne iubesc ca la inceput.

Ca sa te poti descurca onorabil cu parintii tai care imbatranesc, trebuie sa inveti sa devii tu factorul de decizie in raport cu ei (fapt uneori dificil, cata vreme toata viata a fost invers), sa le intelegi lumea si valoarea timpului (care e sensibil diferit de al tau) si sa le asculti nemultumirile, problemele (reale sau imaginare) si vaicarelile (ce devin din ce in ce mai multe la batranete). De fapt, aceste vaicareli si plangeri iti vor indica cu claritate care sunt adevaratele lor probleme. Deci, fii pregatit sa asculti cat de mult poti tu.

Cateva sfaturi despre comunicarea cu parintii nostri

1.    Fa cat de mult iti permite viata ta si timpul tau pentru parintii tai.   Ei nu vor sa te streseze prea mult, asa ca mentine in viata ta ceea ce este confortabil pentru tine, lasa-le si lor prezente elementele care le dau stabilitate, legatura cu trecutul si cu viata lor, dar gaseste formule prin care sa ii ajuti cu orice poti tu, oricand.

2.    Daca poti, muta-te mai aproape de parintii tai; in orice caz, atunci cand iei decizii imobiliare pentru familia ta, e bine sa ai in minte si unde iti sunt parintii si eventual sa incerci ca macar sa nu te indepartezi de ei. Daca le esti aproape, ii ajuti si pe ei sa stea in propria lor casa cat mai mult timp si sa simta ca apartin cu adevarat de o familie. 

3.    Viziteaza-ti parintii chiar si doar ca sa ii asculti. Pe masura ce oamenii imbatranesc, a vorbi, povestind si depanand amintiri, devine una din marile si putinele lor placeri ale vietii. Asculta-i. Le poti face un bine mai mare decat crezi. Unii parinti nici nu au nevoie de la tine de mai mult.

4. Ajuta-i cu tehnologia noua si cu facturile de utilitati. Parintii nostri au trait in alte timpuri si acum cand totul este atat de nou si tehnologizat, le este greu sa invete sa navigheze pe internet sau sa butoneze un smartphone. Ajuta-i si intelege-le disperarea atunci cand se incapataneaza sa te asculte.

Ajuta-i material!

5. Fa-le cumparaturi majore in casa. Poti sa le cumperi un frigider, o hota sau o cada in baie, stiind ca ei trebuie ajutati financiar si in mare parte avand nevoie de un ajutor substantial.

6. Intereseaza-te de problemele lor medicale, chiar mergi la doctor impreuna cu ei. Procura-le medicamente, suplimente alimentare si finanteaza-i pentru a le lua.

7. Ofera-le o vacanta de neuitat in fiecare an, intr-un loc linistit la mare sau la munte, dar este foarte important sa mergeti impreuna si ofera-le toata atentia si dragostea ta. In primii 40-50 de ani ai vietii lor, parintii tai ti-au acordat tot timpul si dragostea lor si acum cand tu esti adult la casa ta, este timpul sa le oferi acelasi lucru. Nu ii contrazice si treci cu vederea nemultumirile lor, care de obicei sunt specifice varstei a treia.

8. Ajuta-i la treburile casnice, cum ar fi varuitul, gradinaritul sau gatitul unie mancari deosebite, care sa ii faca sa simta ca copilul lor este alaturi de ei. Traiti impreuna momente de bucurie si de tihna si depanati amintirile scumpe din copilarie si din vremurile bune. Dar totusi, nu le lasati impresia ca sunt neputinciosi, lasati-i sa fie autonomi si sa isi faca treburile singuri. Este foarte important pentru sanatatea empotionala si a corpului lor.

9.Invata-te sa-i tolerezi si sa cedezi cand miza nu este prea mare. Si tu cand ai fost copil, ai fost tolerat de parintii tai, care au cedat la incapatanarile si deciziile tale. Fa si tu la fel pentru ei.

Nu amana nimic din ce poti face constructiv pentru parintii tai. Fa totul astazi, pentru ca viata lor este fragila si dependenta de a noastra. Pentru ei, ziua de maine nu este intotdeauna la fel cu cea de azi.

Ionela Moldovanu