Cine ştie răspunde: Cum este alcătuit Pământul?

0
2196

PământulPământul are forma unei sfere uşor teşite la poli. Fotografiile făcute din satelit ne arată că suprafaţa acestuia este, în mare parte, acoperită de mări şi oceane din care ies continentele cu reliefurile lor: câmpiile, pădurile, râurile şi lacurile. Stratul de roci care formează continentele şi fundul oceanelor se numeşte scoarţă terestră.

 

• Cine, când, cum studiază Pământul?

Geologul reconstituie istoria planetei noastre analizând structura scoarţei terestre şi fenomenele care s-au produs în interiorul ei.
Geofizicianul studiază fenomenele care se petrec în atmosferă, pe suprafaţa terestră şi în interiorul Pământului. Geograful analizează şi descrie teritoriul şi peisajele planetei (în legătură şi cu prezenţa omului) şi le reprezintă cu ajutorul hărţilor geografice.

Planeta albastră

Văzut din spaţiu, Pământul are culoarea albastră: apa mărilor şi a oceanelor acoperă, de fapt, aproximativ două treimi din întreaga sa suprafaţă.

Golf TriesteCifre

• Oamenii de ştiinţă consideră că Pământul a început să se formeze acum 4 600 de milioane de ani.
Diametrul Pământului măsoară 12 757 km; distanţa dintre poli este de 12 714 km. Suprafaţa părţilor de pământ plutitoare este de aprox. 149 600 000 km2.
• Suprafaţa oceanelor este de aprox. 360 650 000 km2.

Credinţe străvechi

Disc plat
Popoarele din antichitate îşi reprezentau lumea ca pe un disc plat, înconjurat de ape şi format din trei continente: Europa, Asia şi Africa.

Scoarţa Pământului

Scoarţa continentală, care formează zonele de uscat, este constituită dintr-un strat gros de roci uşoare, mai ales sub lanţurile muntoase. Scoarţa oceanică, care acoperă fundul oceanelor, este compusă din roci grele fiind mai subţire.

Pământul a arătat întotdeauna aşa?

La origini, zonele de uscat formau un singur continent, în timp, ele s-au separat şi s-au îndepărtat unele de altele, până ce au ajuns în poziţia actuală. Acest fenomen se numeşte „deriva continentelor”.
Un sg continentAcum 200 de milioane de ani, Pământul era un singur continent, numit Pangea, care, încetul cu încetul, s-a împărţit în două.

Doua continente
Acum 65 de milioane de ani, cutremurele şi erupţiile vulcanice au segmentat cele două continente, Laurasia si Gondwana.

Marea carte: Întrebări şi răspunsuri, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here