Cine ştie rãspunde! Cum folosim plantele?

0
171

plantele - mirodeniiPlantele au o enormă importanţă pentru alimentaţia noastră, dar sunt folositoare şi pentru producerea medicamentelor, a parfumurilor şi a cosmeticelor, a ţesăturilor, a coloranţilor, hârtiei şi a lemnelor de foc.

După caz, se folosesc diferite părţi ale plantei: din scoarţa unor stejari se obţine pluta, în timp ce din scoarţa de salcie se extrăgea odinioară acidul acetilsalicilic, astăzi produs în laborator, componenta esenţială a aspirinei. Frunzele, rădăcinile şi florile plantelor medicinale sunt folosite în scop curativ, în timp ce din trunchiul copacilor se obţine lemnul şi se extrage seva care apoi va fi transformată în cauciuc. Seminţele fructului de bumbac sunt înfăşurate într-un puf fin folosit ca fibră textilă.

Cine, cum, când – Ce sunt mirodeniile?  Ce băuturi provin din plante?

Băuturile cele mai răspândite în lume, ceaiul şi cafeaua, se obţin din plante. Planta de ceai este cultivată în regiunile tropicale.

Mirodeniile sunt substanţe vegetale, înzestrate cu aromă şi gust puternic şi pătrunzător, extrase din plante şi folosite pentru pregătirea şi condimentarea alimentelor. Multe mirodenii, ca piperul, scorţişoara, şofranul, cuminul, anasonul şi ghimbirul, sunt extrase din plante tropicale. Chiar şi ierburile aromatice, dafinul, cimbrul şi rozmarinul, sunt folosite pe scară largă în bucătărie.

Pentru a obţine ceaiul negru, frunzele sunt mai întâi stoarse apoi lăsate să fermenteze şi să se usuce. În schimb, pentru a obţine ceaiul verde, frunzele sunt mai întâi ofilite cu ajutorul vaporilor, apoi sunt uscate.

Plantele in Industria hârtiei

Lemnul de mesteacăn, de plop, de fag, de pin sau de brad este folosit pentru fabricarea hârtiei: mai întâi este macerat, apoi este transformat într-o pastă care, la rândul ei, este transformată în foi presate şi uscate.

Lemnul de construcţie

Lemnul unor copaci, cum sunt mahonul, arţarul, nucul şi palisandrul, este foarte apreciat pentru robusteţe şi frumuseţe, şi este folosit în realizarea de mobilier, pardoseli şi diferite obiecte.

Fructele coapte de cafea, de culoare roşie, sunt uscate şi curăţate de pulpă. Seminţele sunt apoi prăjite, până capătă culoarea maro, specifică.

Chiar şi cacaoa este folosită în toată lumea pentru pregătirea băuturilor şi dulciurilor. Planta de cacao se cultivă în Africa şi America Meridională. Fructele sunt macerate iar seminţele sunt uscate, prăjite şi în final măcinate.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here