Cum funcționează empatia?

0
808

empatiaCreierul uman a evoluat pentru a asigura supraviețuirea noastră ca indivizi. Un exemplu al instinctinctului  de supravietuire este competiția,  lupta pentru putere și resurse. Dar la fel de puternica este și capacitatea noastră de a iubi și de a coopera unii cu alții. Succesul este un lucru relevant, dar nu există nicio îndoială cu privire la faptul că empatia este una dintre calitățile oamenilor de succes.

Karen Gerdes, asistent social și profesor la Școala de Asistență Socială, din Arizona este interesată de empatie, de capacitatea de a percepe lumea prin ochii celor din jur și de a simți ceea ce ei simt.

Empatia este o emoție complexă deoarece implică răspunsuri inconștiente, involuntare dar și procese conștiente și cognitive. Oxford Medical Dictionary definește empatia ca fiind “capacitatea de a înțelege gândurile și emoțiile unei alte persoane.”

Oamenii care sunt empatici tind să fie mai atenți și mai înțelegători și să lege relații mai puternice.

Karen spune că, pentru un asistent social, empatia este o parte esențială a muncii sale. Asistența socială înseamnă să lucrezi pentru a îmbunătăți calitatea vieții semenilor, ajutându-i să se simtă mai bine, încurajând o societate bazată pe sprijin pentru cei aflați în nevoi.

Karen Gerdes a început să studieze empatia în anul 2006, după  aflat de o serie de cercetări nou efectuate  în domeniul neurologiei cognitive sociale. Conform acestora creierul nostru este configurat să  proceseze informațiile într-un mod care ne ajută să fim empatici și cooperanți.

Folosind imagistica prin rezonanța magnetică cercetătorii au putut observa din interacțiunea a patru rețele neuronale care îndeplinesc funcții specifice cum acționează empatia asupra creierului uman.

Una dintre aceste rețele care definesc empatia, pe care oamenii de ștință au identificat-o se numește funcția anticipativă si se referă la capacitatea prin care ne “armonizarăm” cu emoțiile celor de lângă noi.

Mai exact zâmbim ce am văzut pe cineva râzând ne întristăm după ce am văzut pe cineva plângând. Este un fenomen automat, inconștient și presupune să fii capabil să  te pui în locul celor din jur. Această a doua funcție este denumită de specialiști contagiune afectivă. Ea e abilitatea cognitivă de a înțelege o situație din perspectiva altcuiva. Este ceea ce face diferența între empatie și simpatie, care este doar o expresie de îngrijorare.

Al treilea tip de rețea neuronală asociată cu empatia este conștiința de sine sau capacitatea de a face diferența între propria experiență și cea a persoanei cu care se empatizăm. Spre exemplu, pierderea unei persoane dragi ne poate ajuta să empatizăm cu o altă persoană aflată în aceeași situație. Dar trebuie să recunoaștem că experiența personală este separată de cea a celor din jur.

În plus, empatia necesită reglare emoțională, a patra rețea neuronală. Aceasta ne permite  să ne atenuăm emoțiile care rezultă din schimbul de afectiv.

Empatia este un dar și o abilitate care poate fi îmbunătățită. Este ceea ce te face sa te înțelegi cu oamenii, scade conflictele și îmbunătățește performanța.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here