Cum găsim liniștea?

0
136

children-around-the-world-16Metoda de educație Montessori a debutat într-o perioadă în care în școlile tradiționale se stăpânise o rigiditate absolută.

Realizând că elevii se aflau într-un mare impas, la un stadiu critic de dezvoltare lingvistică, Maria Montessori le-a îngăduit elevilor ei să vorbească liber, dar respectuos, bineînțeles.

În același timp, înțelegând importanța liniștii, a inventat „Jocul tăcerii”, pe care l-a oferit elevilor ca pe o provocare un joc care constituie o lucrare deosebită, dar și o mare bucurie.

Aceasta este și modul în care trebuie să le arate adulții copiilor activitățile pe care le vom prezenta în continuare.

Ele nu vor avea nici o valoare dacă nu le vor prilejui copiilor bucurie și dacă nu le vor da o senzație de împlinire. Într-una din versiunile jocului, profesorul sau profesoara le arată copiilor o tăbliță pe care scrie „Liniște”. Copiii care văd tăblița și doresc să participe la acest joc renunță la alte activități și se așează pe jos în tăcere, aproape nemișcați; după câteva clipe, profesorul sau profesoara rostește în șoaptă numele copiilor. Apoi ei se întorc unul câte unul, în liniște, la celelalte activități.

Nu este rostit nici un cuvânt, de la începutul până la sfârșitul jocului.

„Cum îndrumăm copilul în viața duhovnicească” Ed. Sophia

Foto: Ipoenk Graphic

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here