Cine ştie răspunde – Cum iau naştere munţii?

0
737

Scoarţa Pământului este împărţită în 17 mari bucăţi, numite plăci tectonice, care se îmbină între ele ca piesele unui puzzle. Plăcile tectonice se află în continuă mişcare, pentru că se sprijină pe magma aflată sub ele: alunecă una spre cealaltă, se izbesc, se depărtează. În afara faptului că sunt cauza cutremurelor, a erupţiilor vulcanice şi a derivei continentelor, aceste mişcări duc la formarea lanţurilor muntoase. Când două plăci presează una asupra celeilalte, scoarţa terestră este împinsă în sus şi formează munţii de încreţire. În schimb, când scoarţa se sparge, blocuri enorme de rocă se ridică şi formează un lanţ muntos, numit chiar „în blocuri”.

Munţii „în blocuri”

munţiiMunţii Sierra Nevada, din America de Nord, sunt un lanţ muntos în blocuri.

Munţii în formă de con şi munţii în formă de cupolă

Când magma iese prin vulcani şi se solidifică, se pot forma munţi izolaţi, având forma unui con. în schimb, dacă magma doar ridică scoarţa terestră, se formează munţi în formă de cupolă.

Ce este o vale?

Valea este o albie alungită, situată între versanţii munţilor, care ia naştere în urma eroziunii efectuate de gheţari şi de cursurile de apă. Configuraţia unei văi depinde de originea ei.

Cum se măsoară înălţimea unui munte?

Pentru a măsura înălţimea unui munte (altitudinea), se ia ca punct de reper suprafaţa mării. Când spunem că muntele K2 are înălţimea de 8616 m d.n.m. (deasupra nivelului mării), ne referim la măsurarea distanţei dintre vârful muntelui şi suprafaţa mării.

Munţii de încreţire

Lanţul munţilor Himalaya s-a născut prin coliziunea dintre placa Indiei şi cea pe care se sprijină Asia. Ciocnirea dintre Africa şi Europa a dat naştere munţilor Alpi, Apenini, Pirinei şi Atlas.

himalayaRecorduri

•Cel mai înalt munte din lume este Chomolungma: 8 848 m. Pe locul al doilea se află vârful K2, care atinge 8 616 m. Ambii munţi fac parte din lanţul Himalaya.

•Primii alpinişti care au atins vârful Chomolungma au fost neozeelandezul Hillary şi nepalezul Tensing, în 1953.

•Primul om care a escaladat Chomolungma de unul singur a fost italianul Reinhold Messner, în anul 1980, el fiind cel care a escaladat, iară butelii cu oxigen, cele 14 vârfuri mai înalte de 8000 m.

• Cel mai lung lanţ muntos din lume (7200 km) este cel al Anzilor, din America de Sud.

Văile glaciare, modelate de avansarea lentă a unui gheţar, au forma literei U, adică au versanţii abrupţi şi fundul plat.

Văile fluviale, săpate de cursul râurilor şi al torentelor, au forma literei V: versanţii sunt mai lini, iar fundul este strâmt.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here