Cum îl ajută pe copil tehnicile de relaxare?

0
155

1460307_525371234248160_708589024_nTehnicile de relaxare, la fel ca și în cazul adulților, sunt esențiale în a-i ajuta pe copii să facă față mai bine stresului pe care îl resimt. La fel ca adulții, copiii au diverse și numeroase motive de stres și îngrijorare. Cele mai frecvente griji ale copiiilor sunt: notele de la școală, realizarea temelor la timp și a proiectelor, sănătate, grupul de prieteni și viitorul “glorios” care îi așteaptă cândva, atunci când vor fi “mari”.

Cum anume îți poți ajuta copilul să facă față mai bine stresului? Prin câteva tehnici simple de relaxare. Iată pașii pe care îi ai de urmat:

Creează în casă un spațiu special pentru aceste momente, un spațiu cu cât mai puține obiecte și fără factori perturbatori. Poate fi o cameră în care să aduci lucrurile care îi fac plăcere copilului, cu muzica de relaxare ori cărți ușoare de citit. Spune-i copilului că aceasta va fi camera în care vă veți relaxa atunci când vă simțiți stresați sau supărați.

Atunci când observi că cel mic este furios, stresat sau trist, propune-i să luați împreună o pauză în camera de relaxare. Începe prin a elimina tensiunea (fă-i un masaj copilului, discută ceva haios, fă-l să râdă și să se simtă bine).

Alege tehnica cea mai potrivită pentru copilul tău.

Cum îl ajută pe copil tehnicile de relaxare?

– pe termen scurt, îl ajută să se calmeze atunci când este îngrijorat sau agitat.

– pe termen lung, îl învață că poate avea control asupra propriei stări emoționale, reducând în timp nivelul de stres resimțit în situații dificile;

– îi oferă o modalitate pozitivă de management al stresului (spre deosebire de cele cu efecte negative pe termen lung, precum consumul de dulciuri, de alcool sau droguri);

– îi dezvoltă imaginația și îi formează obiceiul de a sta în contact cu propriile gânduri, stări fizice și stări emoționale, condiție esențială pentru echilibru emoțional.

Tehnici de relaxare

Tehnica focalizării pe mers. Așează-te pe un scaun, în fața copilului și învață-l să se concentreze asupra respirației. Inspiră adânc și expiră ușor. Odată obținută relaxarea prin respirație, ridicați-vă de pe scaun și începeți să mergeți prin cameră focalizându-vă doar asupra pașilor. Priviți fiecare picior rând pe rând cum pașește, mișcările degetelor și a tălpii care atinge parchetul. Ideea este să nu vă gândiți la nimic altceva decât la cum anume se mișcă picioarele și ating pardoseala. Acest exercițiu se realizează timp de 10 minute, după care se poate lua o pauză și relua.

Vizualizarea. Așezați-vă într-o poziție relaxantă și concentrați-vă pe respirație, la fel ca și în exercițiul de mai sus. Apoi, spune-i copilului tău să își imagineze un loc frumos în care a mai fost sau unde ar vrea să meargă. Află locația și începe să oferi detalii despre ea, concentrându-vă pe cele mai mărunte detalii. De exemplu, dacă e vorba de un câmp de păpădii, imaginați-vă un maănunchi de flori scăldate în razele soarelui, simțiți căldura pe obraji, rupeți o păpădie și suflați-i semințele. Mișcarea buzelor poate fi imitată tocmai pentru a facilita vizualizarea.

Tehnica de relaxare prin explorarea texturii. Dacă copilul tău are o jucărie preferată poți să îi ceri să își închidă ochii și să atingă jucăria. Cere-i să iți descrie din ce e compusă jucăria, ce textură are, ce formă, cum este la atingere, ce senzație îi creează.

Tehnicile de relaxare pentru copii sunt o modalitate de a-i ajuta. Alături de ele se afla un stil de viață sănătos, care include mișcare, alimentație sănătoasă și odihnă suficientă. Îți recomandăm să le încerci tu însuți înainte de a le pune în practică împreună cu copilul, pentru a fi convins de utilitatea lor.

Ai folosit până acum tehnicile de relaxare pentru a face față stresului?

Sursa: suntparinte.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here