Cum îţi convingi copilul să te asculte. “Nu” nu face altceva decât să-l înfurie

0
95

shutterstock_176186954-1024x682Diferitele ameninţări la adresa copiilor din partea părinților, ca “Daca nu vii cu mine, te las aici!”, nu sunt recomandate. Această ameninţare nu poate fi pusă în aplicare deoarece niciun părinte nu-şi poate lăsa copilul singur şi astfel, acesta îşi va pierde din credibilitate, iar în mintea copilului se poate crea frică de abandon. Cel mai bine este să înlocuiţi aceasta frază cu: “Vii singur sau te iau în braţe”, avertizează experții.

Potrivit Yahoo News, spercialiștii spun că atunci când folosim cuvântul “Nu” nu facem altceva decât să-l înfuriem pe copil şi să aibă şi el tendinţa să spună nu la orice întrebare de a ta. În loc să-i spuneţi că nu are voie, mai bine îi explicaţi de ce nu are voie un anumit lucru şi care sunt consecinţele.

O altă greşeală majoră pe care o facem este să comparăm propriul copil cu alte persoane: “Uite-l pe fratele tău/prietenul tău ce curat a făcut în cameră, ce cuminte este!”.  Astfel de comparaţii distrug stima de sine şi încurajează comportamentele xerox. Încercaţi să înlocuiţi aceste fraze şi să-i explicaţi reguli şi valori fără a face referire la ceilalţi.

De asemenea, laudele ca: “Eşti cel mai frumos, cel mai deştept…” stimulează mândria nesănătoasă şi duc la dependenţa de laude. Încercaţi să încurajaţi copilul concentrându-vă pe motivaţia interioară. De exemplu, atunci când a desenat ceva frumos întrebaţi-l cum s-a gândit să deseneze, dacă i-a plăcut.

Ana Grama 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here