Cum îţi fereşti familia de boala Lyme

0
103

lymeBoala Lyme este o infecţie cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numită Borelioza sau boala muşcăturii de căpuşă. Această bacterie este întâlnită de obicei la animale precum şoarecii şi căprioarele. Căpuşele Ixodes pot lua bacteria când muşcă un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme.

Când vă aventuraţi în aer liber,  când eşti la grătar, urmaţi sfaturile noastre:

Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare.

Purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele.

Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic pentru a vă proteja şi mai mult.

Când sunteţi în aer liber, nu staţi pe pământ.

Când sunteţi în aer liber uitaţi-vă des la dumneavoastră şi la copil ca să nu aveţi căpuşe.

Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul copilului cu atenţie pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut.

Insecticidele care conţin DEET (citiţi instrucţiunile ca să vedeţi dacă au N,N-dietil-meta-toluamida) pot ajuta la distrugerea căpuşelor. Alegeţi un insecticid cu concentraţia de DEET între 10% şi 30. În general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o dată pe zi şi nu este recomandat bebeluşilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusă, precum şi pe haine, şosete şi pantofi, dar nu trebuie aplicat pe faţă, pe sub haine, sau pe mâinile copiilor mici.

Căpuşele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar prefera anumite zone, ca: zona din spatele urechilor, partea din spate a gâtului, zona de la subraţ, zona vintrelor, zona din spatele genunchilor

Dacă găseşti o căpuşă pe copilul tău – anunţă medicul a doua zi.

Dacă găsiţi o căpuşă pe copil, primul lucru de fact este să încercaţi să o îndepărtaţi – dacă e deja în timpul sugerii de sânge, trebuie luată cu o pensetă.

Folosiţi penseta pentru a apuca strâns căpuşa de cap sau de gură, în apropierea pielii copilului. Trageţi ferm şi constant de căpuşă până se desprinde, apoi ştergeţi locul înţepăturii cu alcool. A doua zi anunţaţi medicul.  Pentru a putea şti dacă acea căpuşă era purtătoare de boala Lyme, puteţi păstra căpuşa într-un borcan cu alcool (pentru a o ucide). Miturile despre modurile în care ar trebui ucise căpuşele (folosirea gazului sau a unui chibrit aprins), sunt abundente, dar este mai bine să nu le încercaţi – aceste metode nu funcţionează.

Căpuşele pot intra în casă

Puteţi evita pătrunderea căpuşelor în casa dumneavoastră menţinând gazonul şi pajiştile tunse şi tăiate; curăţând tufele, frunzele uscate şi iarba înaltă; depozitând lemnele la distanţă de sol. În plus, puteţi folosi un spray profesional ce conţine insecticid în curte în lunile mai şi septembrie pentru a evita înmulţirea căpuşelor..

 Sursa: desprecopii.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here