Cum ne afectează telefoanele mobile sănătatea

0
641

Există printre oamenii de știință îngrijorarea conform căreia telefoanele mobile ar fi cauza producerii unor tipuri de cancer.

Telefoanele mobile emit energie de radiofrecvență, o formă de radiații neionizante iar țesuturile cele care se află în apropierea telefonului absorb o parte din această energie.

telef 1Radiaţiile electromagnetice neionizante au o frecvenţa cuprinsă între 3 kHz şi 300 GHz, iar energia lor nu determină ionizarea materiei. Printre sursele artificiale care emit astfel de radiații se numără emiţătoarele radio şi TV, cuptoarele cu microunde, terminalele din sistemul telefoniei mobile şi calculatoarele, se arată pe site-ul http://m.cancer.gov

La nivel global, numărul de abonamente de telefonie mobilă este estimat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor undeva în jurul sumei de 5 miliarde de euro.

Agenția Națională a Alimentelor și Medicamentelor (SUA)  a publicat în 2009 informații despre efectele radiofrecvenței asupra sănătății. Expunerea la radiații ionizante, este cunoscută și asociată cu creșterea riscul de cancer. Cu toate acestea, deși multe studii au examinat efectele potențiale asupra sănătății ale radiațiilor neionizante, nu există dovezi coerente care să ateste că expunearea la acest tip de radiații crește riscul de cancer.

În cazul cercetărilor epidemiologice care studiază expunerea la unde electromagnetice, nivelurile de expunere sunt estimate indirect, folosind informații provenite din răspunsurile primite interviuri sau chestionare. Subiecții răspund la întrebări legate de durată de utilizare a terminalului corelată cu un anumit interval de timp, de când sunt utilizatori de telefonie mobilă, durată medie a unui apel telefonic său frecvența de utilizare și numărul mediu de apeluri pe zi, săptămână sau lună.

Cu toate că există avertizări că undele emise de telefoanele mobile ne pot afecta creierul și alte țesuturi, nu a fost publicate dovezi științifice care să ateste această îngrijorare.

Este general acceptat faptul că deteriorarea ADN-ului duce la apariția cancerului. Cu toate acestea, studiile pe animale au arătat că radio-frecvența, spre deosebire de radiațiile ionizante, nu provocă daune la nivelul ADN-ului și nu produc cancer la animale

Grijă continuă legată de efectele utilizării telefoanelor mobile a determinat cercetările să continue. Astfel cercetătorii au verificat dacă există vreo legătură între apariție diferitelor tipuri de tumori cerebrale corelată cu utilizarea telefoanelor mobile.

telef 2Cel important studiu efectuat, The Interphone Study, la care au participat treisprezece specialiști, este considerat cel mare studiu de control realizat care și-a propus să studieze legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile și apariția tumorilor în zona capului și a gâtului. Analizele rezultate nu au găsit o legătură directă între cele două. O analiză recentă a arătat o creștere ușoară a riscului de apariție a glioamelor la o parte din participanții la studiu, strâns legată de timpul petrecut la telefon. Multe studii legate de utilizarea telefonului mobil și riscul de cancer la creier nu dispun de date verificabile cu privire la timpul petrecut la telefon.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, divizie a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat câmpurile de radiofrecvență ca posibil cancerigene pentru oameni, bazându-se pe dovezi limitate rezultate din studii efectuate pe oameni, studii efectuate pe rozătoare și din dovezi slabe provenite din studii de genotoxicitate, efectele asupra sistemului imunitar și efectele energiei de radiofrecvenței asupra barierei hematoencefalice a creierului.

Institutul Naţional de Ştiinţe al Sănătăţii, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA), Agenția Națională a Alimentelor și Medicamentelor (SUA) declară că dovezile științifice actuale nu au corelat pe deplin utilizarea telefon mobil cu efecte negative asupra sănătăţii, dar că mai multe cercetări ar trebui efectuate. Comisia Federală de Comunicații ajunge la concluzionează că nu există dovezi științifice care să demonstreze că folosirea telefonului mobil poate duce la cancer sau la alte probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, amețeli, său pierderi de memorie.

Deși numeroase studii nu au găsit o legătură puternică între utilizarea telefoanelor mobile și anumite probleme de sănătate, există și studii care au făcut într-o oarecare măsură legătură.

Specialiștii spun că aceste diferențe se datorează subiectivității datelor. Cele mai multe fiind strânse de la utilizatori nu dispun de date verificabile cu privire la timpul total petrecut la telefon. De asemenea intervin și erori datorate memoriei care survin atunci când se culeg date referitoare la atitudini și obiceiuri anterioare. În plus este importantă și tehnologia la care s-a raportat studiul. Telefoanele noi digitale utilizează o frecvență diferită și au un nivel de putere mai mic decât vechile telefoane analogice.

Totuși pentru a ne proteja de eventualele efecte negative ale radiațiilor emise de terminalele de telefonie mobilă specialiștii recomandă să utilizăm echipamente hands-free și de asemenea să reducem pe cât posibil durată convorbirilor. Nu uitați să verificați la achiziționarea telefoanelor valoarea SAR. Aceasta se referă la cantitatea de energie pe care o absoarbe corpul uman în timpul utilizării telefonului mobil. Valoarea maximă admisă este 2 W/kg. Cu cât valoarea este mai mică şi cantitatea de radiații absorbite este mai scăzută.

telef 3Se impune o atenție deosebită când vorbim despre utilizarea telefoanelor mobile de copii. Sistemul lor nervos este încă în curs de dezvoltarea ceea ce îl face mai vulnerabil la factorii care apariția cancerului cerebral. De asemenea capul lor fiind mai mic, va absorbi o cantitate mai mare de radiații. Copii care folosesc astfel de dispozitive de mici, vor aduna mai mulți ani de utilizare decât adulții.

Până în prezent, datele rezultate din studiile efectuate pe copii cu cancer nu susțin această teorie. Un studiu de control de mari dimensiuni care a avut loc în Danemarca, Suedia, Norvegia şi Elveţia nu a găsit nici o legătură între utilizarea telefoanelor celulare şi riscul de tumori cerebrale. În cadrul cercetării au fost cuprinși copii cu vârste între 7 şi 19 ani care au fost diagnosticaţi cu tumori cerebrale între anii 2004 şi 2008. Cu toate acestea specialiștii nu au exclus posibilitatea unei ușoare creșteri a riscului de dezvoltare a cancerului cerebral la copiii care folosesc telefoanele celulare.

Nu există, momentan, dovezi publicate clare care să ateste că radiațiile telefoanelor mobile pot duce la apariția cancerului cerebral. Tehnologia avansează iar cercetările, care ar trebui să fie efectuate pe o perioadă mai lungă de timp, nu pot ține pasul. Cu toate astea putem enumera unele din efectele negative pe care îl au aceste dispozitive asupra sănătății: scad acuitatea vizuală, provoacă dureri și inflamații ale articulaţiilor, afectează imunitatea și cresc nivelul de stress.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here