Cum ne afectează trecerea la ora de vară

0
130

Cherry-Blossom-Tunnel--800x960Ora oficială de vară se face anual în ultima duminică din luna martie.

Medicii sunt de părere că omenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

“Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, a explicat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale.

“Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, a explicat Yang.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

După ce ceasurile sunt date înainte cu o oră, ora 3.00 devine ora 4.00, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) este de trei ore.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here