Cum ne fură diavolul predica

0
126

Sfântul Mucenic Talaleu
Fapte 14, 20-15,4; In 9, 39 – 10, 9

Talaleu a fost un doctor libanez ce a suferit mucenicia în Sicilia.

Cum ne fură diavolul predica

O doamnă, plecând duminica de la biserică, i-a spus preotului: „Vai, ce predică bună! Mare nevoie ar fi avut cutare de ea. Păcat că nu a fost aici”.

Mai târziu preotul s-a destăinuit unui prieten: „Mă tem că unii dintre enoriaşi Îl supără pe Dom­nul fiindcă sunt prea darnici!”

Văzând uimirea zugrăvită pe chipul omului, a urmat: „Cred că e prima dată când auzi un preot că se plânge că enoriaşii dau prea mult. Dar eu nu vorbesc de bani, vorbesc de ceea ce le spun. Unii oameni dau mai departe prea multe din predicile mele. Ei îmi aud predica şi spun că e foarte bună, dar apoi cu co­moditate o dau mai departe celor din spatele lor. Sunt orbi faţă de propriile greşeli şi refuză să-şi asume o lecţie în mod personal”.

Iată cum fură diavolul cuvântul lui Dumnezeu de la noi: făcându-ne să-l aplicăm altora, iar nu nouă înşine.

Condacul Sfântului Talaleu

Împreună cu Mucenicii pătimitor arătându-te, şi de armă purtător, şi ostaş ales împăratului Slavei facându-te, prin chinuri şi prin munci înălţarea slujitorilor idoleşti o ai călcat. Pentru aceasta cinstită pomenirea ta lăudăm, Talalee înţelepte.

Vitamine duhovniceşti pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris