Cum poate polenul să ne mărească eficiența bateriilor

0
178

iphone-6-plus-321Când ne gândim la polen facem asociație mai ales cu propietățile sale curative, nu cu tehnologia de ultimă generație. Și totuși, oamenii de știință atrag atenția că acesta ar putea fi ingredientul minune care să crească eficiența bateriilor moderne, potrivit Live Science.

Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue au descoperit recent că granulele de polen, cu microstructura lor unică, pot fi folosite pentru a obține dispozitive mai eficiente de stocare a energiei. Savanții vor să îmbunătățească astfel bateriile lithium-ion convenționale, adică cele pe care le folosim ca să ne alimentăm mobilele și laptopurile.

Pe scurt, exeperții au observat că pot transforma polenul într-un anod cu o microstructură mai performantă decât grafitul, rezultând o baterie cu o capacitate mai mare de stocare. Astfel, granulele de polen au fost transformate în carbon, la o temperatură de 600 de grade Celsius, într-un mediu de argon, gaz nobil care împiedică arderea completă a carbonului.

Granulele de carbon rezultate din acest proces au fost apoi reîncălzite pentru a genera mai multe alveole goale în structura acestora, alveole care măresc capacitatea acestui material de a stoca energie. În cadrul studiului s-a testat polen multifoloral și polen de papură. De altfel rezultatele s-au dovedit a fi mai bune în cazul polenului de papură, deoarece acesta are o structură mai uniformă decât polenul adunat din flori de albine, care are o structură mai puțin regulată.

Totuși, pentru a obține o baterie mai performantă, cercetătorii au explicat că este necesar să fie dezvoltat și un catod mai performant.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here