Cum pot supraviețui amintirile? Lucruri pe care nu le știți despre memorie…

0
187

amintiriMemoria are un mecanism de funcţionare interesant: colectează detalii de la evenimentele din copilărie, dar ne lasă să ne întrebăm unde am pus cheile. Există mai multe tiprui de amintiri, iar creierul are un mod unic de a le uita pe fiecare în parte. Psihologii au clasificat diverse moduri prin care uităm, în timp ce biologii au studiat mecanismele prin care uitam la nivel celular. Aceştia au aflat că procesul este normal şi vital pentru modul în care funcţionează creierul. Cu toate acestea, rămân unele lucruri ciudate asociate cu memoria.

Cum distrug uşile memoriei

Într-o eroare de memorie produsă pe termen scurt, oamenii au senzația că se află într-o cameră fără să ştie de ce au ajuns acolo. Cercetătorii spun că în aceste circumstanţe uşa ar putea fi de vină. Chiar şi simplul act de a trece de o uşă poate crea creierului iluzia că a început o nouă scenă şi ar trebui să stocheze amintirile anterioare, cauzând astfel goluri de memorie ciudate.

“În situaţia în care intrăm sau ieşim printr-o uşă, uşa funcţionează ca o limită, care separă diversele episoade de activitate şi le stochează[…] Este dificil să ne amintim decizia sau activitatea care a fost făcută într-o cameră separată pentru că aceasta a fost compartimentată”, a explicat Gabriel Radvansky, psiholog la Universitatea din Notre Dame.

Dar totuşi, limitele mentale sunt utile deoarece ne ajută să ne organizăm termenele mentale şi să ne amintim nu doar unde, ci şi când un  anumit eveniment a avut loc. 

Activităţi care determină procesul prin care uitam

Deşi cazurile sunt rare, există anumite activităţi care pot duce la o pierdere temporară de memorie şi ceaţă a creierului, afecţiune numită amnezie globală tranzitorie. Persoanele care experimentează amenzia globală tranzitorie, nu suferă efecte secundare grave şi problemele de memorie dispar în câteva ore. Cu toate acestea, nu este clar cum se întâmplă, iar unele scanări ale creierelor pacienţilor nu au arătat semne de deteriorare sau de accident vascular cerebral.

Amintirile pot supravieţui, chiar dacă nu le accesăm

Pot anumite melodii uitate să continue să trăiască în mintea noastră, fără ca noi să ştim?

Într-un raport publicat în 2013 în Frontiers în Neurology, cercetătorii au descris o femeie care avea halucinaţii muzicale cu o piesă pe care nu o recunoştea. “Din ceea ce ştim, acesta este primul raport al unor halucinaţii muzicale cu piese necunoscute, care au fost recunosute de alţii în mediul pacientului”, au scris cercetătorii. Oamenii de ştiinţă au explicat că femeia a ştiut, cel mai probabil, piesa la un moment dat, dar a uitat-o. Cazul ridică o întrebare referitoare la ce se întâmplă cu amintirile uitate  şi sugerează că acestea pot fi stocate într-o anumită formă în creier, care le păstrează accesibile, dar de nerecunoscut.

Creierul poate fi programat să uite copilăria

Primele amintiri din copilărie se estompează. Majoritatea persoanelor nu îşi amintesc nimic din primii ani de viaţă, înainte de vârstă de 3-4 ani. Fenomenul se numeşte amnezie infantilă.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că amintirile timpurii erau acolo, dar copiii nu aveau abilităţile lingvistice de a le verbaliza. 

Leziunile cerebrale pot cauza uitarea

Este posibil să pierdeţi amintiri înainte ca acestea să aibă şansa de a fi stocate, din cauza leziunilor structurilor creierului care sunt implicate în manipularea formării amintirilor, în menţinerea şi reamintirea acestora. Lezarea acestor zone poate rezulta în forme ciudate de amnezie. Unul dintre cele mai studiate cazuri de amnezie a fost al pacientului H.M, care şi-a pierdut abilitatea de a forma amintiri noi după ce o parte a creierului, hipocampusul, a fost eliminată pentru tratarea epilepsiei. Un alt caz celebru înregistrează povestea pacientului E.O, care a avut o soartă similară, după ce a suferit o inflamaţie a creierului, cauzată de un virus.

Sursa: huffingtonpost.com

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here