Cine ştie rãspunde! Cum respiră peştii sub apă?

0
4280

peştiiLa fel ca toate animalele, peştii au şi ei nevoie de oxigen ca să trăiască. Din acest motiv sunt înzestraţi cu branhii, două deschizături situate pe laturile capului, care le permit să asimileze oxigenul conţinut în apă. Cu branhiile închise, peştele înghite apă cu gura. Apa traversează lamelele din interiorul branhiilor, unde oxigenul este separat de apă şi absorbit de vasele sanguine, pentru a ieşi apoi afară, prin branhiile deschise. Aceste organe se deschid şi se închid în mod ritmic, în acelaşi fel în care alternează mişcările respiratorii la fiinţele vii terestre.

Cine, cum, când • Cum respiră mamiferele marine?

Balenele şi delfinii au un aparat respirator asemănător cu acela al celorlalte mamifere: sunt dotaţi cu plămâni şi trebuie, deci, să primească oxigenul din aer. Din acest motiv ies în mod regulat din apă şi respiră prin nările aşezate în vârful capului. Delfinii inhalează adesea oxigenul în timpul salturilor caracteristice pe care le execută.

În câte feluri înoată peştii?

Peştii se mişcă unduindu-şi pe orizontală corpul şi aripioarele. Mişcările cozii îi ajută să avanseze. Anghilele îşi contractează muşchii în mod alternativ şi avansează cu mişcări sinuoase. Când îşi schimbă ordinea contracţiilor, se mişcă înapoi.

Protecţie pentru branhii

Placa osoasă care acoperă fiecare branhie se numeşte opercul şi foloseşte la protejarea lamelelor branhiale.

Mamiferele marine înoată rapid datorită mişcărilor verticale ale cozii care îi împinge cu forţă înainte. Vatosul, în schimb, înoată unduindu-şi aripioarele pectorale largi.

Marea carte – Întrebări şi răspunsuri, Litera International

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here