Cum să dai vești proaste și feedback negativ?

0
812
Comunicarea veștilor proaste este de obicei foarte dificilă și răvășitoare – atât pentru cel care dă veștile proaste, cât și pentru cel care le primește. Există totuși anumite căi de a le aduce la cunoștință cu delicatețe. Cel mai mult contează cât de bine asculți și cum răspunzi la reacția celeilalte persoane.

vestiÎnsă dacă aveți de oferit vești proaste, este bine să știți în primul rând cum să le exprimați într-un mod cât mai concret. Nu e ușor să fii pus în situația de a transmite  informații negative, însă pentru a reuși acest lucru într-o manieră eficace trebuie să ai o imagine clară a stării de fapt.

Este important să ne expunem motivele, apoi să fim pregătiți să explicăm de ce s-a întâmplat un anumit lucru și care sunt cauzele lui. Evită explicațiile interminabile.

Anticipează întrebările și fii pregătit cu răspunsuri concise și credibile. Dacă nu ai răspunsurile, spune că nu le ai. Dacă știi de unde ar putea cealaltă persoană să obțină mai multe informații care ar ajuta-o să răspundă la întrebări, spune-i. Dacă o întrebare este complicată, reformulează-o ca să o simplifici, dar fără să îi schimbi sensul. Dacă e plină de mânie, remodelează-o într-un limbaj neutru.

Țineți-i emoțiile sub control și răspunde la întrebări cu finețe.

Cea mai bună modalitate de a da vești proaste este să spui ceva pozitiv înainte și/sau după vestea în sine.

Poate vi s-a spus frecvent că cel mai bun mod de a da vești proaste este să spui ceva pozitiv înainte și/sau după vestea în sine.

Asta nu înseamnă că lucrurile nu mai arată chiar așa de rău și cu siguranță nu înseamnă să banalizezi vestea rea. Motivul pentru care incluzi ceva pozitiv este pentru a-i da celeilalte persoane un lucru pozitiv asupra căruia să se concentreze.

În unele situații, poți atenua impactul. Un mod de a face asta este să întrebuințezi forma afirmativă a propoziției. De pildă, în loc să spunem Nu putem hotărî decât mâine, putem spune Vom hotărî mâine.

De obicei, veștile proaste sunt întâmpinate cu emoții puternice.

Identifică aceste emoții, dar încearcă să nu te lași acaparat de acestea (doar dacă această veste nu te afectează în mod direct și pe tine). Să învățăm că un răspuns empatic ia în considerare nu numai sentimentele cuiva, ci și cauza sentimentelor respective.

Ascultă-l pe celălalt și lasă-l să vorbească. Confirmă-i emoțiile, dar înainte de toate ascultă și ia act de afirmațiile sale.

Evită să spui Știu exact cum te simți sau Încercă să nu-ți faci griji.

Deși ești bine intenționat, cealaltă persoană poate avea impresia că nu o înțelegi sau că încerci să închei comunicarea.

Dacă este important, spune ce ai putea face, în cazul în care poți face ceva sau întreabă Aș putea face ceva?

Evită să îți ceri scuze excesiv, în schimb sugerează posibilele lucruri de făcut.

Nimeni nu vrea scuze – toată lumea vrea o soluție, o îndrumare sau sfaturi pentru ameliorarea unei situații sau idei pentru viitor.

Concentrează-te mai degrabă asupra a ceea ce se poate face, nu asupra lucrurilor care nu se pot face.

Ar trebui să dai întotdeauna veștile proaste în persoană?

Pare mai ușor să transmiți veștile rele printr-un mail sau o scrisoare, fiindcă în acest caz poți plănui exact ce să spui și ce să formulezi. Pe deasupra, poți să spui ceea ce dorești fără să fii întrerupt. Însă un dezavantaj este că nu poți să vezi cum se simte și cum reacționează cealaltă persoană.

În concluzie, atunci când este posibil, discută față în față cu cealaltă persoană!

Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, Gill Hasson

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here