Musafir ideal? Reguli…

0
405

musafiriCum să fii un musafir ideal?

Bunele maniere??? Mai există? Se întreabă unii….

Acest concept în societatea modernă se poate traduce în a trăi frumos,  de a acţiona după reguli de conduită ce aduc beneficii ţie şi celorlalţi.

„Politețea constă în a părea că uiți de tine pentru ceilalți.” Honore de Balzac

Cum să fii un musafir ideal?

Ai primit o invitație de la niște prieteni ori călătorești în interes de serviciu și întâmplător ești găzduit de prieteni.

Câteva idei de bază despre modul în care ar fi indicat să te comporți în astfel de situații, găsești mai jos.

1. Ideal ar fi să ajungi la timp fiindcă gazda se pregătește. Dacă ești prins în trafic, anunță din timp că vei întârzia.

2. Nu uita că atunci când ești musafir, mulțumirea se exprimă și printr-un cadou {nu contează cât de mic sau valoros e, gestul contează}. De ce e important acest gest banal?

Gazdele tale îți oferă grijă și atenție, iar tu le poți întoarce această grijă și atenție pentru-un cadou. Ai putea să te interesezi din timp și să afli ce gusturi au, deși, dacă îți sunt prieteni e foarte posibil să ai această informație.

3. Fă în așa fel încât prezența ta să nu incomodeze pe nimeni. Intuiește momentele când trebuie să te retragi, curăță după tine, menține ordine în camera în care ești cazat, cere voie pentru orice lucru care nu-ți aparține.

Nu crea situații pentru discuții în contradictoriu sau intrigi. Așteaptă momentul în care ți se spune ”Fă-te comod”. Cu toate acestea, nu te servi singur din frigider, cămară sau dulapuri.

4. Dacă vezi că e nevoie, oferă-ți ajutorul sau din contră întreabă dacă nu e nevoie de ajutorul tău, chiar dacă aparent nu e vizibil.

5. Nu presupune că poți folosi mașina de spălat haine sau că poți să te lăfăi în cadă; întâi cere părerea gazdei.

6. Dacă ai vreo alergie sau nu consumi anumite alimente, anunță înainte să sosești. Asta demonstrează că-ți respecți gazdele și nu presupui că lumea e la picioare.

7. În cazul în care gazda are un program {vizite, spectacole, plimbări }în care vrea să te includă, nu refuza; la urma urmei nu ești pe teritoriul tău.

8. Un alt aspect important înainte să pleci la drum e acela al autoinvitației. Asigură-te că invitația a fost făcută și nu ai forțat nota din diverse motive. Omul manierat nu se autoinvită.

9. Respectă orele de liniște/ somn ale gazdei și n-o forța să stea peste program doar pentru a te întreține. Poți întotdeauna să strecori o carte în bagajul tău și astfel vei avea cum să-ți ocupi timpul cu folos fără să creezi neplăceri.

10. La final, nu uita că e bine să pleci la timp, mai exact înainte ca statutul de invitat să expire. Mulțumește sincer pentru găzduire și atenție!

Sursa: manierart.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here