Cum să folosim corect furculița

0
217

furculițaEste un accesoriu pentru masă, relativ recent între cele tradiționale; de fapt, furculița și-a făcut apariția pe mesele rafinate cam pe la 1200, mai întâi pe cele franceze, și apoi cele engleze. După cum se știe, asiaticii nu folosesc furculițe, preferând în locul acestora bețigașele, pentru orez și bucățele de carne, sau direct mâinile.

Cu furculița se taie omletele, sufleurile, budincile, pateurile, tartele fragede. Cu o furculiță mică de desert se mănâncă torturile și prăjiturile gen pandișpan.

Deci, cum se folosește furculița?

Pe această temă există o dispută între ˶două curente de gândire˝ situate pe poziții opuse. Așadar, există o părere conform căreia furculița nu trebuie înșfăcată ca pe o armă de atac sau apărare. Ea trebuie apucată ușor, de la jumătatea mânerului, prinsă între degetul mare și arătător și dusă la gură cu dinții în sus.

În schimb, conform celei de-a doua păreri – exemplificată de multe reclame televizate – furculița poate fi dusă la gură cu dinții în jos, dar apucată cu delicatețe.

Ambele ˶curente˝ însă recomandă să nu înfingem cu violență furculița în mâncare; cu ajutorul ei tăiem câte o bucățică, pe care o vom duce apoi, delicat, la gură.

Nu ˶scormoniți˝ grațios în mâncare, mărunțind-o, reunind apoi bucățelele, maltratându-le din nou, pentru ca, în cele din urmă, să gustați puțin.

Furculița nu trebuie folosită cu afectare, ci cu detașare, mai cu seamă dacă mâncarea este gustoasă; fără să oferim spectacolul hămeselii, dar și fără să afișăm un aer dezgustat, dintr-o eronată interpretare a conceptului de eleganță.

În limba italiană, există mai multe expresii legate de furculiță. De exemplu, ˶colazione alla forchetta˝ este un  mic-dejun cu ceai, cafea sau cafea cu lapte. La acest mic-dejun nu lipsesc nici carnea, ouăle, șunca. Este un fel de mic-dejun anglo-saxon.

Furculița apare în sens figurat și în unele zicale. Foarte cunoscute sunt: ˶essere una buona forchetta˝: a fi un gurmand, a mânca bine și mult; ˶parlare in punta di forchetta˝, adică a vorbi cu afectare.

”Bunele maniere în Europa – ghid al comportamentului civilizat”, Grazia Valci

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here