Cum să îţi prepari propriul şampon la tine acasă

0
263
Cum să îţi prepari propriul şampon la tine acasă
Cum să îţi prepari propriul şampon la tine acasă

Cum să îţi prepari propriul şampon la tine acasă

Te-ai săturat de chimicale, dar îți dorești un șampon care să fie de calitate? Ei bine îți poți face tu unul acasă, fără agenţi de spălare. Așa cum este lauril sulfat de sodiu, care este foarte agresiv. Și fără spumanţi, conservanţi, emulgatori ori aditivi. 

Avantajul cel mai mare al preparării şamponului acasă este acela că ingredientele sunt naturale. În plus, aromele sunt cele pe care le alegi, potrivite cu tipul tău de păr.

Șampoanele astfel obţinute conţin uleiuri esenţiale, care durează mult timp.

“Ce se întâmplă doctore”, care citează “Secretele Bunicii – 800 de sfaturi practice”, oferă câteva variante de șampon preparat în casă.

Rețetele sunt la îndemâna oricui. Astfel, cu puțin efort, poți să te răsfeți cu șamponul ideal pentru tine și mai faci și economie la bugetul familiei.

SPA beauty treatment productsŞamponul uscat

Dă textură şi volum părului subţire, permite evitarea spălărilor prea frecvente. Degreseză pielea capului şi absoarbe accesul de sebum. Toate aceste efecte se datorează calităţilor bicarbonatului.

Mod de preparare: Amestecaţi cantităţi egale de bicarbonat şi talc neparfumat într-o zaharniţă cu găurele. Talcul potenţează acţiunea absorbantă a bicarbonatului. Repartizaţi pe păr, masaţi ca să pătrundă. Lăsaţi să acţioneze 5 minute şi periaţi energice până la înlăturarea completă. Adăugând un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu în şamponul obişnuit îi sporiţi puterea de curăţare. Îi permite diminuarea dozei şi eliminaţi astfel reziduurile produselor pentru coafat.

Puneţi un vârf bun de cuţit de praf de bicarbonat în căuşul palmei și adăugaţi şampon cât o alună. Diluaţi cu puţină apă și întideţi pe cap după ce aţi udat părul. Evitaţi să repartizaţi şamponul direct pe lungimea firelor şi pe vărfuri. Acest lucru duce la uscarea fibrei capilare.

La clătire: dizolvaţi o linguriţă de bicarbonat într-un litru de apă călduţă. Veţi elimina calcarul şi reziduurile produselor pentru coafat şi spălat. Dacă aţi adăugat deja bicarbonatul în şampon, folosiţi mai degrabă oţet de cidru sau zeamă de lămâie. 1 sau 2 linguri la litrul de apă, în apa pentru clătire.

cdeec2425b5dc1ed788381cb6412c7d0Şamponul cu argilă

Acesta curăţă blând pielea capului fortificând părul subţire şi moale şi conferindu-i volum. Puteţi adăuga în el ape florale, uleiuri esenţiale sau vegetale.

Ideal este să alternaţi preparatele de casă cu şampoanele bio. Primele sunt mai economice decât celelalte.

Mod de preparare: 5 linguri de ghassoul. Este argilă saponiferă care se găseşte în Munţii Atlas din Maroc. 250 ml apă florală. 10 picături de ulei esenţial de rozmarin. 10 picături de ulei esenţial de lemn de trandafir. 5 picături de ulei esenţial de ienupăr. 1 linguriţă de ulei de jojoba.

Lăsaţi să se infuzeze 5 linguri de ghassoul sau orice alt tip de argiă în 250 ml de apă plată. Când argila este bine hidratată, adăugaţi 10 picături de ulei esenţial de rozmarin. Tot atâtea de lemn de trandafir. Și 5 picături de ulei de esenţial de ienupăr diluate într-o linguriţă de ulei de jojoba. Pentru a spori puterea de spălare, se poate încorpora 1 linguriţă mică de bicarbonat de sodiu.

Transferaţi soluţia într-o sticlă curată şi agitaţi înainte de fiecare folosire. Această cantitate este suficientă pentru 3 sau 4 şamponări. În momentul spălării, udaţi părul. Repartizaşi lichidul pe pielea capului şi masaşi ca să pătrundă bine. Lăsaţi să acţioneze timp de 5 minute, clătiţi cu apă călduţă.

tonizace-pleti-1Baze de spălare făcute în casă

Acestea se folosesc pentru a crea șamponul dorit. La care se adaugă ingredientele personalizate.

Există numeroase baze de spălare neutre comercializate în magazinele bio. Dar vă puteţi prepara propriul amestec.

Dacă optaţi pentru baza gata preparată, trebui doar să-i adăugaţi aceleaşi ingrediente ca la şamponul făcut în casă.

Mod de preparare: 100 g fulgi de săpun bio. 1 litru de apă plată. Ȋncălziţi apa şi adăugaţi săpunul amestecând până la dilvare completă. Lăsaţi să se răcească şi turnaţi în sticle de câte 250 mil. Veţi putea preara astfel mai multe sortimente de şampon.

Şampon pentru păr uscat

Pentru un recipient de 250 ml. Folosiţi baza de spălare preparată în casă precum cea bio şi adăugaţi 1 linguriţă ulei de jojoba. Un sfert de linguriţă de bicarbonat alimentar.  1 linguriţă de argilă albă diluată în puţină apă. 15 picăuri de ulei esenţial de muşcată, de lavandă şi de ylang-ylang. Amestecaţi bine şi agitaţi recipientul înainte de fiecare folosire.

DSCF2900

Şampon pentru păr gras

Adăugaţi la baza de spălare un sfert de linguriţă de bicarbonat. 1 linguriţă de bicarbonat. 1 linguriţă de argilă verde dizolvată în puţină apă. 15 picături de ulei esenţial de lavandă, de salvie, de rozmarin şi 10 picături de zeamă de lămâie.

Şampon împotriva căderii părului

Adăugaţi la baza de spălare un sfert de linguriţă de bicarbonat de sodiu. 1 linguriţă de argilă albă dizolvată în puţină apă. Câte 15 picături de ulei esenţial de chiparos, de cedru de Atlas şi de salvie. 10 picături de ulei esenţial de busuioc.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here