Cum să ne ordonăm gândirea ca s-o ferim de ignoranță

0
112

ignorDacă rămânem numai cu suspiciunea de noi și nădejdea în Dumnezeu, așa de necesare în acest război, nu numai că nu vom învinge, dar vom și cădea în multe rele. Deci, pe lângă acestea mai e nevoie și de formarea și de instrucțiunea noastră, cum am spus la început. Acesta-i al treilea lucru. Ea se adresează minții și voinții.

Trebuie să ferim mintea de neștiință. Ignoranța este un mare dușman al minții. O întunecă, și o oprește de la orice cunoaștere a adevărului, obiceiul ei de preferință.

De aceea trebuie s-o educăm în așa fel, încât să fie în stare a discerne binele necesar nouă pentru curățirea sufletului nostru de patimi și să-l împodobim cu virtuți.

Două sunt căile de curățirea și luminarea minții: prima și cea mai importantă este calea rugăciunii. Cu rugăciunea ajungem la Sfântul Duh și-L înduplecăm să se îndure a revărsa peste noi și în sufletele noastre dumnezeiasca Lui Lumină. Iar el va face aceasta dacă cerem cu nădejde de la Dumnezeu, numai de la El, dacă facem voia Lui cea sfântă și dacă spunem tot ce avem părerii, experienției și sfatului Părinților noștri spirituali.

A doua cale este cea a unui continuu exercițiu de atentă reflecție și contemplație a acelor lucruri încât să ajungem a recunoaște clar ce-i bun și ce-i rău; nu după simțuri și după concepția lumii, ci după dreapta judecată și adevărul Duhului Sfânt. Adică, a insuflat pe Sf. Părinți și Dascăli ai Bisericii noastre. Fiindcă atunci când această reflecție și contemplație este dreaptă, sănătoasă, ne dă putință să vedem limpede ceea ce este lucru de nimic, deșert fals, toate aceste lucruri pe care lumea oarbă și coruptă le iubește și aleargă după ele pe toate căile.

Adică, plăcerile și bunurile lumii nu sunt altceva decât vanitatea și moartea sufletului, insultele ce ni le aduce lumea ne produc adevărata mărire; necazurile ne fac bucurie; iar faptul că iertăm dușmanilor noștri și le facem bine este o mărinimie de suflet și dovada cea mai mare de asemănare cu Dumnezeu.

Este mai de preț ca cineva să se supună lumii decât să fie stăpânul întregii lumi. Este lucru mai mărinimos și mai nobil ca cineva să asculte de bună voie decât să spună și să comande marilor Împărați. Cunoștința smerită de noi înșine trebuie căutată mai mult decât cea mai înaltă dintre toate științele.

A birui, a tăia poftele și voința noastră, oricât de puternice ar părea, este lucru mai de preț decât a cuceri multe redute și întărituri ale cine știe căror armate puternice și decât a face ca morții să învie.

„Războiul nevăzut”, Tipografia „Uniunii clercilor ortodocși din Basarabia”

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here