Cum să relaţionăm cu personalităţile dificile

0
380

anxietateCare sunt caracteristicile unei astfel de personalităţi şi cum putem şti dacă avem de-a face cu o astfel de persoană?

„Înainte de toate, o personalitate accentuată este recunoscută de către anturaj ca fiind mai deosebită în relaţionare. Un individ cu o astfel de personalitate, deşi nu este catalogat ca având probleme psihice, necesită un mod mai specific de relaţionare, iar reacţiile sale sunt văzute ca speciale. Cei din jurul său sunt nevoiţi uneori să depună eforturi pentru a se înţelege cu el sau pentru a-i intra în graţii”, arată dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru în Policlinica nr. 1 Iaşi.

De multe ori, chiar posesorul unei astfel de personalităţi recunoaşte că are unele dificultăţi de relaţionare şi, chiar mai mult, simte că este mai deosebit decât cei din jurul său. Important de ştiut este că fiecare dintre noi suntem posesorii unor astfel de trăsături de personalităţi dificile.

Dar, devenim o personalitate dificilă doar atunci când marea majoritate a reacţiilor şi conduitelor noastre se subsumează unui astfel de mod specific, care poate fi uşor regăsit şi descoperit de către ceilalţi şi doar atunci când o bună parte din relaţiile noastre familiale, profesionale, sociale sunt afectate de acest „pattern” de relaţionare.

Agresiv sau nu?

Personalitatea de tip pasiv-agresiv este extrem de frecvenţă, multe din trăsăturile sale pot fi cu uşurinţă observate în conduita noastră şi a celor din jur. „Caracteristica sa principală se referă la modalitatea de răspuns prin conduită agresivă mascată. Altfel spus, atunci când dorim să ne exprimăm agresiv faţă de cineva, nu o facem la modul vizibil şi clar, ci recurgem la o serie de acte şi conduite voalate, care, la primă vedere, nu par a avea o dominantă agresivă”, explică dr. Gabriel Crumpei.

Dacă într-un cuplu unul dintre membri are o astfel de personalitate, vor apărea inevitabil o serie de neînţelegeri şi de conflicte care nu par să aibă drept cauză conduita sau reacţiile celui cu personalitate pasiv-agresivă.

Ca exemplu poate fi dată următoarea situaţie: cine spală vasele după cină? Presupunând că soţul este cel care are o personalitate de tip pasiv-agresiv, probabil că va avea un comportament de acest fel: va încerca să afişeze o atitudine generală neutră, dorind să dea impresia falsă că nu este deloc deranjat de ceea ce va urma; va strânge vasele şi tacâmurile cât mai zgomotos şi probabil le va trânti în chiuvetă, încercând să pară în continuare că a acceptat tacit faptul că el spală vasele.

Doar un pas până la adevărata ceartă

Dacă soţia nu va intra în vorbă cu el, va face tot felul de mici acte care să-i atragă acesteia atenţia asupra acţiunii pe care el tocmai o desfăşoară. Atitudinea sa este ceva de genul: „Poftim dragă, spăl eu vasele, deşi”.

Dacă ea îl va interpela în cele din urmă şi-i va atrage atenţia asupra atitudinii sale nu tocmai normale, soţul va avea replicile deja pregătite: „Cum adică ce am? Nu am nimic? Îţi par eu nervos sau supărat? Nu vezi că spăl vasele? Nu înţeleg ce doreşti şi cred că iar cauţi motiv de ceartă!”. Evident că de aici şi până la adevărata ceartă nu mai este decât un pas, care poate fi făcut foarte uşor.

Nu trebuie ignoraţi

Cum ar trebui să ne comportăm cu o astfel de personalitate? „În nici un caz să nu ignoraţi starea şi atitudinea sa. Nu vă faceţi că nu-l vedeţi sau că nu vă pasă pentru că nu veţi avea de câştigat. Va căuta şi va reuşi în cele din urmă să vă facă să-i adresaţi cel puţin un cuvânt şi să-i remarcaţi atitudinea.

Totodată, nu cădeţi în jocul pe care l-a început. Nu reacţionaţi tot într-un mod pasiv-agresiv, pentru că nu veţi ajunge decât să intraţi într-un cerc de reproşuri şi acte reciproc agresive care nu vor duce la nimic bun. Fiţi înţelegători şi acceptaţi-i starea, încercaţi să discutaţi despre motivul pentru care este aşa de supărat”, arată dr. Gabriel Crumpei. Şi, nu în ultimul rând, mai lăsaţi de la dumneavoastră!

Nu glumiţi pe seama anxioşilor

Tot frecvent avem de-a face cu persoane anxioase. Raţionamentul unei astfel de persoane este simplu: cu cât eşti mai atent şi mai cu grijă, cu atât se reduce pericolul şi riscul situaţiilor pe care le întâlneşti. Cum ar trebui să ne purtăm cu astfel de personalităţi?

„Înainte de toate, arătaţi-i că se poate baza pe dumneavoastră şi că puteţi fi un sprijin de nădejde în orice situaţie. Glumiţi pe seama întâmplărilor zilnice, dar folosiţi un umor binevoitor când vă referiţi la el sau la situaţiile prin care trece. Încercaţi cât puteţi să-l determinaţi să relativizeze şi să nu mai privească totul ca pe un real pericol. Şi dacă vi se pare că exagerează cu teama şi anxietăţile sale zilnice, nu ezitaţi să-l determinaţi să apeleze la un psiholog. Totodată, nu vă lăsaţi subjugaţi de atitudinea sa defensivă şi plină de griji exagerate. Nu-l luaţi prin surprindere şi nu-l determinaţi să ia hotărâri bruşte sau să acţioneze în necunoştinţă de cauză. Şi, cel mai important, nu-i împărtăşiţi grijile pe care le aveţi, pentru că, indiferent câte sunt, nu veţi avea mai multe decât el. Riscaţi să le preia şi pe ale dumneavoastră”, încheie dr. Crumpei.

Caracteristicile personalităţii anxioase

* îşi face foarte multe griji, atât pentru sine, cât şi pentru cei apropiaţi, fără a avea motive întemeiate şi legate de întâmplări şi situaţii cotidiene;

* persoana se află într-o permanentă stare de tensiune fizică, adesea excesivă, fără a putea preciza sursa acestei tensiuni;

* este extrem de atentă şi vigilentă la tot ce se întâmplă în jur şi calculează în permanenţă potenţialele riscuri care pot apărea, chiar dacă împrejurările nu trădează prezenţa unui risc iminent;

* de multe ori, aceste personalităţi prezintă o serie de semne vegetative, involuntare – transpiraţii, bufeuri, nevoia de a merge la toaletă, senzaţia de nod în gât, palpitaţii, contracturi musculare diverse etc.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here