Cum să stimulezi creierul copilului tău prin alimentaţie

0
115

creierul copiilorFelul în care gândeşti, înveţi sau acţionezi este afectat nu doar de tipul alimentelor folosite, dar şi de cum e preparată mâncarea, cum şi când o mănânci şi ce alimente reuneşti la o masă.

Specialiştii în nutriţie de familie de la Askdrsears ne învaţă cum să  stimulăm creierul şi inteligenţa copiilor noştri prin alimentaţie.

Alege combinaţia corectă de proteină – carbohidraţi

Performanţa creierului după o masă este afectată de asemenea şi de carbohidraţii consumaţi alături de proteine. Dacă masa este prea bogată în calorii, efectul va fi unul de moleşeala, oboseală şi letargie după masă, căci se încetineşte activitatea şi eficienţa creierului. Aşadar, ca să ai o minte ageră (sau să îţi ajuţi copilul să aibă minte ageră) mănâncă o masă care este:

– Bogată în proteine energizante

– Cu carbohidraţi complecşi, având indice glicemic mic sau moderat

– Cu un un aport caloric relativ mic.

Iată noi sfaturi cu privire la efectul categoriilor de alimente asupra accelerării randamentului copiilor noştri:

– Carbohidraţii sunt prietenoşi cu creierul. Creierul foloseşte 20% din necesarul de carbohidraţi al corpului. Însă este selectiv cu privire la tipul de glucide pe care le primeşte şi cum le procesează. Preferă o cantitate constantă periodic şi atunci este mulţumit. În schimb, dacă nivelul zahărului din sânge fluctuează, creierul generează un comportament dezechilibrat, nervos. Unii carbohidraţi calmează creierul, alţii îl agită.

– Atenţie la căderile cauzate de zahăr.

Diferite produse cu zahăr afectează diferit creierul şi deci faptele şi gândirea copiilor. Dulciurile cu efect negativ sunt cele ce conţin glucoză, dextroză şi sucroză. Sunt zaharuri foarte procesate ce se găsesc în bomboane, îngheţată, siropuri, checuri ambalate şi zahărul de masă. Acestea ajung rapid în sânge, crescând nivelul glicemiei, generând o cantitate mare de insulină, după care energia degajată de ele se consumă rapid, lăsând sângele în stare de hipoglicemie.

Aceste variaţii afectează comportamentul şi concentrarea copiilor sau adulţilor. Cele mai bune zaharuri pentru creier sunt cele din carbohidraţii complecşi ce se găsesc în fructe. Menţin şi nivelul glicemiei constant în sânge, au şi aport de fibre pentru intestine şi generează şi energie din belşug corpului.

– Fructele sunt necesare creierului.

Grapefruit, mere, cireşe, portocale, struguri. Fructul întreg e mai util creierului decât sucul din acel fruct. Iar sucul de fructe cu multă pulpă e mai util creierului decât sucul dat prin strecurătoare.

– Cereale – Fulgii de ovăz şi fulgii cu tărâţe au cel mai mic indice glicemic.

La fel spaghetele şi orezul. Fulgii de porumb sau cerealele învelite în zahăr au un indice glicemic mai ridicat.

– Legume şi fructe

Legumele precum fasolea, năutul, lintea au indice glicemic mic în timp ce cartofii şi morcovii preparaţi au un indice glicemic mult mai ridicat.

– Lactate –

Laptele şi iaurtul au indice glicemic mic, mai mare decât legumele dar mai mic decât fructele. Evitaţi iaurtul cu zahăr sau fructe adăugate din comerţ.

– Încurajează ronţăitul de legume între mese.

Copiii rămân fără combustibil mult mai repede şi simt nevoia unei gustări. Încurajează-i să consume gustări sănătoase. Creează boluri cu mai multe compartimente în care puneţi bucăţele mici de legume diferite, de culori diferite şi un loc unde copiii pot înmuia legumele alese într-un delicios sos de iaurt. Copiii adoră să facă acest gest. Dă denumiri simpatice fiecărui compartiment de legume şi inventează poveşti şi competiţii între ele (roţi de banană sau de morcovi, copăcei de brocolli, luna din bucăţi de măr unse cu unt de arahide).

Sursa: buletindecarei.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here