Cum scăpăm de mătreață

0
527

matreata_52810200Umerii dumneavoastră arată ca şi cum tocmai aţi trecut printr-o furtună de zăpadă? Sunteţi orbit de un viscol de fiecare dată când vă pieptănaţi? Mătreaţa nu este o problemă gravă, dar poate fi cu siguranţă jenantă. Pentru a c0ntrola acei „fulgi”, folosiţi şamponul potrivit. Puteţi prepara şi o soluţie de clătit care va distruge ciuperca producătoare de mătreaţă şi care să vă ajute să scăpaţi de enervantul prurit.

Ce este în neregulă

Oamenii pierd în mod continuu straturi de piele moartă. Atunci când acele celule cad de pe scalp cu viteză turbo, apare mătreaţa. Afecţiunea are multe posibile cauze. Stresul este una dintre acestea. Altele includ glande secretoare hiperactive şi dermatita seboreică – o eczemă cu mâncărime şi descuamare care poate afecta, pe lângă scalp, faţa şi pieptul. Există dovezi care atestă că mătreaţa este provocată de o ciupercă comună denumită Pityrosporum orbiculare. Aceasta se hrăneşte cu uleiurile secretate de piele -lucru ce ar explica de ce persoanele cu scalpul mai uleios sunt mai susceptibile la apariţia mătreţii.

Spălaţi mătreaţa

-Căutaţi un şampon care să conţină sulfat de seleniu, zinc pyrithione sau gudron. Primele două substanţe încetinesc viteza cu care celulele de pe scalpul dumneavoastră se înmulţesc. Ele sunt folosite în produse cum ar fi Head and Shoulders. Produsele care conţin gudron încetinesc creşterea celulară. Aceste şampoane sunt mult mai eficien te decât produsele care conţin sulf sau acid salicilic, care doar desprind cojile pentru a putea fi spălate mai uşor.

Dacă mătreaţa nu răspunde la un şampon cum ar fi Head and Shoulders, încercaţi unul care să conţină ketoconazol, precum Nizoral. Ketoconazolul este un medicament antimicotic care va distruge ciupercile ce ar putea să provoace mătreaţa.

-Dacă şamponul antimătreaţă îşi pierde eficacitatea după câteva luni de utilizare, înseamnă că scalpul dumneavoastră s-a obişnuit cu ingredientul activ din şampon şi acum a început să îl ignore. Pur şi simplu, treceţi la un şampon care să conţină un alt ingredient activ. S-ar putea să fie nevoie să reveniţi la produsul iniţial după alte câteva luni.

-Pentru a-i permite să acţioneze, lăsaţi şamponul antimătreaţă să stea cel puţin 10 minute pe scalp. Pentru un caz serios de mătreaţă, merită să staţi chiar ceva mai mult. Aplicaţi şamponul, puneţi-va o casca pentru duş şi lăsaţi-l să acţioneze timp de o oră.

 Bazaţi-vă pe clătire

Realizaţi o soluţie pentru clătit folosind goldenseal, care conţine berberină, cu proprietăţi antimicotice şi antibacteriene puternice. Puneţi o cană cu apă fiartă peste două linguriţe de rădăcină mărunţita. Lăsaţi în repaus, strecuraţi şi apoi răciţi. Folosiţi această soluţie pentru a vă clăti după spălarea cu şampon sau oricând doriţi în timpul zilei.

-Preparaţi o soluţie parfumată de clătit cu rozmarin. La fel ca şi în cazul goldensealului, rozmarinul luptă împotriva bacteriilor șI ciupercilor, şi este şi mult mai uşor de găsit. Pentru a prepara soluţia, puneţi o cană cu apă fiartă peste o linguriţă de rozmarin tăiat mărunt. Lăsaţi-l să stea timp de câteva minute, apoi strecuraţi. Folosiţi infuzia pentru a vă clăti o dată pe zi. Dacă soluţia vă irită pielea, încercaţi un alt remediu.

-O altă soluţie antimătreaţă implică folosirea frunzelor de dafin. Puneţi o mână de frunze de dafin pisate într-un litru de apă foarte caldă (abia fiartă). Acoperiţi şi lăsaţi să stea în repaus timp de 20 de minute. Strecuraţi, lăsaţi să se răcească şi folosiţi-o. Puteţi să o ţineţi pe păr chiar şi o oră înainte de a clăti.

-Oţetul de mere, care distruge o mare varietate de bacterii şi ciuperci, este recomandat în mod frecvent ca remediu casnic pentru mătreaţă. Amestecaţi o parte apă cu o parte oţet de mere. Aplicaţi după şamponare.

Încercaţi arborele de ceai

-Uleiul din arbore de ceai are proprietăţi antimicotice puternice. Diluaţi şapte picături de ulei din arbore de ceai într-o lingură de ulei purtător (ulei de măsline sau ulei din sâmburi de struguri) şi aplicaţi pe scalp. Lăsaţi peste noapte. Sau adăugaţi câteva picături în şamponul dumneavoastră normal. Există în momentul de faţă câteva produse care conţin deja ulei din arbore de ceai.

 Un remediu de cultură

-Deşi nu arată prea bine, ar putea să dea rezultate: aplicaţi iaurt cu bacterii vii pe scalp şi lăsaţi-l să acţioneze timp de jumătate de oră,. apoi clătiţi. Iaurtul conţine bacterii „prietenoase” care menţin ciuperca sub control. Din acest motiv, iaurtul este un remediu tradiţional şi pentru infecţiile micotice.

 Luaţi nişte acizi graşi esenţiali

-Luaţi zilnic una sau două linguriţe de ulei din seminţe de in. Acesta conţine acizi graşi esenţiali, care par a fi eficienţi în afecţiunile care implică prurit cutanat, cum ar fi psoriazisul şi eczema – şi poate chiar mătreaţa. Fiţi răbdător. S-ar putea să fie nevoie să luaţi ulei timp de trei luni pentru a putea observa o schimbare. Un beneficiu adiţional este acela că uleiul vă ajută să vă protejaţi împotriva afecţiunilor cardiace.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

În mod normal, un caz minor de mătreaţă va răspunde la tratamentul de acasă, aşa că acordaţi remediilor casnice şi şampoanelor comerciale două săptămâni pentru a putea începe să acţioneze şi să-şi demonstreze eficienţa. Consultaţi-vă medicul dacă nu observaţi nicio îmbunătăţire sau dacă aveţi o mâncărime puternică însoţită de înroşirea pielii. Aveţi nevoie de medic şi dacă observaţi mătreaţă groasă, cruste galbene sau pete roşii pe gât. Acestea sunt simptome ale dermatitei seboreice, o afecţiune care necesită examinare şi tratament medical.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here