Cum scăpați definitiv de sindromul de lene

0
481

Sindromul de lene sau sindromul tempoului cognitiv lent este un nou concept luat în considerare de specialiștii americani în psihodiagnoză, referindu-se la pasivitatea, starea de reverie și lentoarea unor persoane care duc un stil de viață sedentar. 

leneaChiar dacă lenea ca și diagnostic nu are încă o bază științifică, psihologii cred că ea este o problemă reală, care se poate rezolva ușor prin câteva metode care antrenează psihicul pentru a transmite corpului să fie mai activ.

Ce este sindromul de lene?

Americanii îl numesc, în limbaj popular, sindromul “cartofului de canapea”. Sindromul de lene este de fapt o stare continuă de letargie inexplicabilă care determină persoanele sedentare să se simtă mereu lipsite de energie și să își petreacă timpul liber în fața televizorului sau lenevind pur și simplu în pat, navigând pe internet. Acest tip de comportament este specific oamenilor care nu au niciodată chef și energie să înceapă activități care presupun efort fizic, preferând să rămâna inactivi atât cât au această posibilitate.

Sindromul de lene nu este considerat a fi o tulburare psihică, deși Asociația Americană de Psihiatrie și-a anunțat intenția de a-l introduce într-o nouă clasificare a bolilor psihice, alături de alte diagnostice adaptate vieții moderne (dependența de internet, sindromul temperamentului exploziv intermitent sau sindromul hipersexualității). Practicienii europeni nu susțin deocamdată acest demers, deoarece trăsăturile de caracter precum irascibilitatea și lenea nu pot fi considerate boli, în accepțiunea reală a acestui termen.

Ceea ce psihologii confirmă totuși este tendința oamenilor leneși de a deveni dependenți de modul lor de viață pasiv și neproductiv, care îi predispune obezității, depresiei și altor probleme de sănătate. Sindromul de lene poate da dependență, deoarece odată ce o persoană se obișnuiește cu un ritm de viață delăsător, cu greu poate să renunțe la el și să adopte noi comportamente mai sănătoase.

Metode de combatere a sindromului de lene

Indiferent dacă este o simplă trăsătură de caracter sau o tulburare psihologică, lenea se poate trata cu succes, prin metode simple, chiar și fără ajutorul unui specialist. Dacă vă regăsiți în descrierea persoanelor care suferă de sindromul de lene, trebuie să știți că odată ce reușiți să îl depășiți, veți beneficia de un nivel mult mai ridicat de energie, de o formă fizică mai bună și de o viață mai calitativă. Următoarele sfaturi vă oferă ajutor în acest sens:

Conștientizați pericolele sedentarismului

Pentru a scăpa definitiv de sedentarism, trebuie să vă doriți cu adevărat acest lucru, trecând prin filtrul rațiunii motivele exacte ale necesității schimbării modului de viață. Specialiștii spun că sindromul de lene poate conduce la debutul mai multor afecțiuni și condiții medicale, printre care se numără: bolile de inimă, diabetul, supraponderabilitatea și obezitatea, artrita, pierderea densității osoase, osteoporoza, postura corporală incorectă, durerile de spate, rata metabolic scăzută, tulburările de somn.

Atunci când conștientizați cu adevărat toate aceste consecințe reale ale modului de viață leneș, câștigați motivația necesară pentru a renunța la vechile obiceiuri și a adopta altele noi, cu beneficii inegalabile în timp.

Regândiți programul zilnic

Înainte să vă puneți corpul în mișcare, este bine să vă antrenați autocontrolul, prin revizuirea programului zilnic și autoimpunerea unor reguli mai stricte de petrecere a timpului liber. Limitați intervalul de timp petrecut de obicei în fața televizorului sau al computerului la doar o oră și propuneți-vă să nu vaă abateți de la noul regulament, sub nicio circumstanță.

Important este să lăsați cât mai mult timp liber pentru activități noi, plăcute, relaxante, dar și antrenante din punct de vedere fizic.

Găsiți căi prin care vă puteți motiva în a face mai multă mișcare

Întrebați-vă ce ar putea face mișcarea să pară plăcută și distractivă pentru dumneavoastră. Următoarele metode vă pot ajuta să vă mențineți concentrarea și interesul în timpul exercițiilor fizice

Găsiți o companie plăcută. Dacă sportul fără un partener nu vă atrage, atunci este bine să vă găsiți o companie plăcută, alături de care să vă respectați programul de mișcare fără abateri. Partenerul de viață, un bun prieten sau alt membru al familiei pot fi coechipierii noului mod de viață activ și sănătos.

Stabiliți obiective și un program. Cu cât vă organizați mai bine, cu atât vă va fi mai ușor să vă mobilizați și să faceți mișcare. De pildă, vă puteți propune 30 de minute de gimnastică în sufragerie sau o oră de plimbare cu bicicleta în parc, cel puțin 4-5 zile pe săptămână.

Creați un mediu plăcut de a face mișcare. A nu fi sedentar nu înseamnă în mod necesar să vă transformați peste noapte într-un sportiv dedicat antrenamentelor istovitoare. Important este să începeți activități care vă solicită din punct de vedere fizic, fără să le percepeți ca pe o corvoadă. Ascultați muzică în timp ce faceți sport sau citiți o carte captivantă cât timp mergeți pe banda de alergat. Important este să vă zboare gândul de la efortul depus și să obosiți cu zâmbetul pe buze.

Diversificați modurile în care faceți mișcare

Vă veți pierde mai ușor motivația dacă va rezumați la același tip de mișcare în fiecare zi, de aceea este bine să diversificați formele în care faceți sport. Mergeți mult pe jos o perioadă, apoi încercați jogging-ul, schimbați-l cu plimbările pe bicicletă și dați o șansă câteva zile și antrenamentelor de aerobic sau sesiunilor de Pilates.

Acordați mai multă atenție dietei

Studiile de specialitate au arătat în mai multe rânduri că o dietă nesănătoasă crește predispoziția la sedentarism. Renuntați la mesele copioase, care vă afectează dispoziția fizică de a face mișcare. Consumați o dietă ușoară și echilibrată, din care să lipsească, pe cât posibil, alimentele prăjite, semi-preparatele, fast-food-ul, dulciurile și băuturile acidulate. Introduceți în meniul zilnic proteine slabe (carne de pui, pește și fructe oleaginoase), care vă energizează și vă scapă de starea de oboseală care vă impiedică să vă puneți corpul în mișcare.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here