Turcii și flerul lor de a face bani din orice
Turcii -V-am povestit într-un articol anterior despre flerul turcilor și despre darul lor de a scoate bani și din piatră seacă. Ca o destinație exotică și ca un shopping travell, Turcia este țara perfectă pentru așa ceva. Pe drumul nostru prin Turcia, ne-am oprit la diverse bazaruri, de unde ne-am cumpărat suveniruri sau chilipiruri. De exemplu în Mira Lichiei, la biserica Sfântului Nicolae, am găsit un magazin de icoane. Acolo prețurile erau destul de piperate, dar am vrut să îmi cumpăr o iconiță cu Sfântul Nicolae, chiar de la biserica lui. Zis și făcut.
Aici în Turcia, totul este negociabil
Cei mai mulți români, nu concep să petreacă un sejur în Turcia fără măcar câteva ore petrecute în magazine.
Iconița de argint pe care am vrut să o cumpăr am găsit-o la prețul de 30 de euro și am negociat, până am scos-o la 20 de euro. Și așa îți poți achiziționa multe lucruri. Turcul dacă ai intrat în magazinul lui, insistă până te face să cumperi. La un magazin de pielărie din Antalya, nici prin cap nu ne trecea că o să cumpărăm ceva de acolo. Când am ajuns, s-a început o prezentare de modă cu modele care purtau produse din piele, foarte frumoase. Între timp ne-au servit cu un ceai și vin și am fost invitați în magazinul de haine de piele. Acolo, ce să vezi?
Uitându-mă la o geacă foarte frumoasă, au venit trei vânzătoare care nu m-au lăsat până nu am cumpărat geaca. Mentalitatea turcului este așa- mai bine să câștige un euro, decât nimic. După care au urmat negocierile la preț. Asta este un fel de licitație la noi. Suma a plecat de la 1300 de euro și eu am cumpărat haina de piele cu 300 de euro. Deci un preț foarte bun.
Răsfățul culinar din Turcia
Dacă nu știați, turcii au o bucătărie apropiată de cea meridională. Toate bunătățile pe care le-am mâncat aici, au fost făcute cu mult bun gust și pricepere de bucătarii hotelieri. De exemplu, la ei se mănâncă fasole, dar asezonată cu salate. Și neapărat la orice mic dejun, nu lipsesc măslinele, mierea, untul și diverse șarlote sau iaurturi. Aici mâncând un anumit iaurt, poți să ai surpriza să aibă cu totul alt gust decât preconizai. Foarte mult le plac turcilor dovleceii umpluți, sau vinetele umplute. Am mâncat și un fel de mozzarela, dar făcută cu rețeta turcească. Mult mai untoasă, dar și mult mai cremoasă. Mâncarea lor nu este grasă și cade foarte ușor la stomac. De asemena peștele la grătar este o savoare binevenită oricând.
Uleiul de măsline, ca medicament recomandat de ghidul nostru
Ne povestea ghidul nostru, că de la vârsta de 9 ani, bea în fiecare dimineață câte un pahar de ulei de măsline, pe stomacul gol. Acesta este ca un medicament și îi ajută metabolismul să ardă grăsimile. Am mâncat aici, niște prăjituri foarte bune, cremoase și colorate. Inclusiv amandine și tiramisu, preparate într-un mod genial.
Și bineînțeles nu putea lipsi tradiționalul kebab turcesc, care are o savoare mult mai bună și foarte aromată cu mirodenii turcești, 100% naturale.
Un alt pont – cumpărați-vă rahat turcesc de la bazar!



Ca recomandare atunci când vizitați Turcia, vă recomand să cumpărați rahat turcesc cu fistic și rodi. Este foarte bun, deși nu este exagerat de aromat, pentru că ei nu prea pun chimicale în produsele alimentare. Totul este natural, bucătăria lor fiind una care mi-a plăcut foarte mult.
Și după ce va-ți delectat papilele gustative, trebuie să beți neapărat și cafeaua turcească la nisip. Modul de preparare, l-am prezentat într-un articol precedent. Dar savoarea ei nu o poți uita atât de ușor. Așa că circulă vorba că această cafea la nisip este deliciul turcilor.
Din nou, despre cafeaua la nisip

Turcii nu au nici o masă fără cafea la nisip. Ca pont când veniți în Turcia, puteți să asistați la prepararea cafelei la nisip, în casele lor transformate în cafenele. Și acolo să asistați pe viu la prepararea cafelei la nisip. O să aveți surpriza de a vedea ritualul unui ancestral obicei turcesc.
Nu uitați să cumpărați și mirodenii pentru cei dragi din țară. Aici mirodeniile sunt naturale, fără chimicale și se găsesc în bazaruri. Începând de la turmeric, chili, șofran și mirodenii pentru kebab sau pui, pe toate le găsiți aici. Șofranul este cea mai scumpă mirodenie, fiind denumit aurul roșu. Este mai scump decât caviarul și decât oțetul balsamic. Prețul lui este de 2.000 si 10.000 lire/500g.

Iar dacă vreți să cumpărați un suvenir la copil, puteți să îi luați un fes turcesc sau un turban, ca să fiți în rând cu trendul turcesc. Nimic nu este atât de fermecător decât un fes turcesc cu iz oriental, care să te întoarcă în timp, pe vremea sultanilor.
Ionela Moldovanu