Cum se educă dorințele copiilor?

0
88

educatieÎnmoaie-i, așadar, mânia ca să se nască în mintea lui numai gânduri împăciuitoare. Dacă nu-l mai tulbură nimic, dacă rabdă cu înțelegere orice pierdere, dacă n-are nevoie să fie servit și dacă nu protestează când altcineva se bucură de mai multă cinste, de ce să se mai mânie?

A venit vremea să ajungem și la dorință. Aici și cumințenia și căderea sunt de două ori mai mari. Tânărul nu trebuie să se desfrâneze nici singur nici cu fetele. Medicii spun că dorința aceasta devine foarte puternică după vârsta de 15 ani. Cum să oprim fiara din lăuntrul nostru? Ce putem face? Ce frâu să-i punem? Nu știu altul decât frâul gheenei.

Mai întâi să-l ținem pe tânăr departe de spectacolele și de muzicile nerușinate și niciodată să nu-l lăsăm să se ducă neînsoțit la teatru. Dacă totuși i-ar plăcea să vadă un spectacol de teatru, să-i dăm exemplul tinerilor de-o vârstă cu el care nu merg la teatru, ca și el să vrea să-i imite și să-și înfrâneze dorința, pentru că nimic, într-adevăr nimic, nu e mai eficient decât gelozia. Așa să facem în orice situație, mai ales dacă este gelos. Gelozia e mai puternică chiar decât frica și decât promisiunile.

„Părinții și  educarea copiilor” – Sf. Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here