Cum se făcea vinul acum 2.000 de ani. Un vas antic de preparat licoarea lui Bachus, la muzeul din Deva

0
235

05050957453741862Un vas din metal, cu o vechime de peste 2.000 de ani, care era folosit de romani la prepararea și degustarea vinului, va fi expus la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva pe tot parcursul lunii mai.

Denumit de romani “patera”, vasul a fost descoperit întâmplător în anul 1971, cu prilejul unor lucrări în cariera de piatră din localitatea Ardeu — astăzi închisă, locul fiind în apropierea unui deal pe care se află ruinele unei cetăți dacice.

“Vase de felul celui descoperit la Cetățuia de la Ardeu erau denumite de către romani ‘patera’ și erau folosite inițial pentru libații, un act ritual din antichitate ce consta în gustarea și apoi vărsarea unui lichid, iar mai apoi pentru prepararea și băutul vinului”, a declarat purtătorul de cuvânt al muzeului din Deva, Daniel Iancu, citat de Agerpres.

imageResize

Potrivit acestuia, vasul este realizat din două piese metalice și este ornat cu o bandă pe care sunt incizate cercuri mici. Coada vasului prezintă ca element de înfrumusețare o serie de șerpi stilizați, dispuși sub forma unei spirale, ce se transformă, în final, într-un motiv vegetal.

Specialiștii sunt de părere că vase de tipul celui expus la muzeul din Deva au fost manufacturate în ultimele decenii ale secolului I î.Hr. și deceniul trei al secolului I d.Hr., în centrul metalurgic de la Aquilea, din nord-estul Italiei.

05050957453753347

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here