Cum se formează amintirile?

0
120

Amintirile – Oamenii de știință au descoperit, pentru prima dată, cum se formează amintirile la nivel celular. Amintirile episodice sunt stocate de creier într-o regiune numită hipocamp. Fiecare amintire este depozitată într-un anumit grup de celule.

amintirileDescoperirea bazelor neuronale ale memoriei umane ar putea ajuta, în viitor, la crearea unor noi tratamente împotriva bolilor care afectează memoria, precum maladia Alzheimer sau epilepsia. Rezultatele au fost publicate în jurnalul PNAS.

Cum se formează amintirile la nivel celular

Cercetătorii au studiat 9 pacienți cu epilepsie, în ale căror creiere fuseseră implantați electrozi pentru a înregistra crizele epileptice. Acești electrozi puteau înregistra activitatea cerebrală până la nivelul unui singur neuron.

Pacienții au memorat o listă de cuvinte afişată pe ecranul unui computer, iar apoi au vizualizat o altă listă, mai lungă, ce conţinea cuvintele din prima listă, plus altele. Li s-a cerut să identifice cuvintele văzute anterior şi să indice cât de bine şi le aminteau.

Citiți și Cum ar putea condimentele să contribuie la ștergerea amintirilor negative.

Cercetătorii au putut observa diferențe clare în activitatea unor celule din hipocampus, în cazul cuvintelor din prima listă şi al celor aflate numai pe cea de-a doua listă şi care nu fuseseră memorate; aceste diferenţe reprezentau, practic, amintirile pacienților, legate de acele cuvinte.

Celulele memoriei

Cuvintele văzute recent erau stocate în celule răspândite prin tot hipocampusul. O mică parte dintre celule (aproximativ 2%) răspundeau oricărui cuvânt, iar o mică parte dintre cuvinte (3%) determinau o activitate mai intensă la nivelul acestor celule – o constatare care i-a surprins pe cercetători, care se aşteptau ca fiecare neuron să răspundă la oricare dintre cuvintele de pe listă. Totuşi, această observaţie se potriveşte cu unele modele prezise cu mult timp în urmă de teoriile neuroinformaticii.

Citiți și Amintiri – Neuronii și algoritmul după care formează și păstrează.

Numărul celulelor care stochează amintirea fiecărui cuvânt este de ordinul sutelor de mii, după aprecierile cercetătorilor.

În continuare, cercetătorii urmăresc să determine felul în care se formează amintirile legate de imagini şi să descopere în ce mod sunt afectate aceste „celule ale memoriei” de boli precum formele severe de epilepsie.

Sursa: descopera.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here