Cum se formează norii?

Norii -V-ați întrebat vreodată ce este un nor și cum se formează?

0
3559

Norii -V-ați întrebat vreodată ce este un nor și cum se formează?

Norii sunt acea masă vizibilă de picături de lichid condensat pe care o zărim în fiecare zi pe cer. Aceasta conține o serie de cristale de gheață condensate care se găsește în atmosferă deasupra suprafeței Pământului. Sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă.

norNoi îi vedem pufoși și ușori, dar complexitatea fenomenului este studiată de acea parte a meteorologiei, numită nefologie

Conform http://www.sciencealert.com/, un nor cumulus, care are un contur bine determinat, un aspect de vată şi o culoare alb-strălucitoare, cântăreşte sute de tone şi eliberează echivalentul de energie al exploziei a 270 de tone de TNT.

Următoarea întrebare pe care ne-o adresăm cei mai mulți dintre noi este cum ajung vaporii de apă să formeze norii?

Iată că răspunsul nu a întârziat să apară: “totul începe cu energia solară care produce vaporizarea apei din oceane, plante şi sol şi rupe legăturile care leagă moleculele de apă unele de celelalte”.

Aceste molecule de apă evaporate sunt, de fapt, mai uşoare decât aerul uscat din jurul lor

Având în vedere că doi atomi de hitrogen şi unul de oxigen sunt mai uşori decât doi atomi de nitrogen. Sau doi atomi de oxigen, cei care formează restul atmosferei”, ne informează specialiștii.

În momentul în care “bucăţi” plutioare de aer umed încep să se ridice. Aerul greu din jurul lor le împinge în jos şi închide vaporii de apă într-un mic balon de gaz care se ridică.

Gazul cu pricina se va extinde, iar apoi presiunea coboară în jurul lui până când ajunge în cele din urmă la o altitudine unde este destul de frig. Imediat după acest process, vaporii de apă condensează, formând ceea ce pare din depărtare a fi începutul unui nor subţire.

Odată cu trecerea timpului norul începe să crească și să capete o formă pufoasă, asemenea vatei

În acelaşi timp, el eliberează energie pe care a absorbit-o de la Soare.

În anul 1802, în funcție de altitudine și aparență, a fost elaborată o clasificare a norilor, semnată Luke Howard.

Folosind cuvinte în limba latină, a rezultat: Cirrus (fibros, asemenea părului), Cumulus (grămadă), Stratus (strat/nivel orizontal), Nimbus (care aduc ploaia).

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here