Cum se usucă și cum se păstrează plantele medicinale?

0
1762

plante-medicinaleUscarea plantelor medicinale trebuie să înceapă cât mai curând după recoltare, transport, curățire și selectare. Plantele nu trebuie să traspire, să mucegăiască sau să fermenteze. Uscarea se poate face în mod natural, prin acțiunea căldurii aerului înconjurător, fie la soare fie la umbră sau să fermenteze. Uscarea se poate face în mod natural, prin acțiunea căldurii aerului înconjurător, fie la soare fie la umbră sau se poate face cu ajutorul unor uscătoare speciale, în mod artificial. Uscarea naturală se poate face într-o cameră goală, în pod, în magazie, în șopron, pe prispă etc.

Durata uscării naturale este în funcție de anotimp și de părțile supuse uscării. De exemplu, în timpul verii variază de la 3-7 zile pentru frunze și ierburi, la 20-30 de zile pentru rădăcini sau scoarțe groase. Oricum, putem recunoaște dacă planta este uscată corespunzător sau nu. Dacă sunt bine uscate, frunzele, ierburile, florile, se sfărâmă între degete cu mici trosnituri. Fructele uscate pot fi si ele sfărâmate iar când sunt mișcate și se lovesc unele de altele produc un zgomot caracteristic, sec. Scoarțele și rădăcinile sunt uscate dacă la îndoire se rup cu zgomot.

Plantele medicinale nu se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii de carton. Se vor depozita în cămări, adică în locuri neîncălzite și uscate, cu temperaturi relativ constante, ferite de acțiunea directă a luminii. Pe fiecare pungă se scrie citeț denumirea plantei, a părții recoltate și data recoltării.

Care sunt principalele plante medicinale a căror folosire prudentă nu prezintă riscuri?

Lista care urmează cuprinde plante care sunt importante prin utilizarea lor frecventă și care dacă sunt folosite cu minimă prudență, nu prezintă riscuri deosebite: afinul, anghinarea, cimbrișorul, ciuboțica-cucului, coada calului, coada șoricelului, gălbenelele, levănțica, lumânărica, măcieșul, menta, mușețelul, frunzele de nuc, odoleanul, păducelul, păpădia, pătlagina, potbalul, salvia, scaiul vânăt, florile de soc, sunătoarea, talpa gâștii, florile de tei, urzica.

Fitoterapie, Nădașan Valentin

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here