Cum „stăpânim” artrita reumatoidă

0
95

artrita-reumatoida2Ce simptome ar trebui să ne trimită în cabinetul specialistului

Oboseala fără o explicație evidentă, senzația de înțepeneală dimineața la trezire sau seara înainte de culcare, durerile la nivelul încheieturilor mâinii, scăderea în greutate și durerile musculare sunt tot atâtea semne care ar trebui să ne trimită la cabinetul medicului specialist reumatolog întrucât cel mai probabil suferim de artrită reumatoidă. Dacă există și alte semne ale bolii sunt: febră, inflamarea articulațiilor, ochi, gură uscate, nodule care apar sub piele la nivelul coatelor și a mâinilor, trebuie să te îngrijorezi.

Se consideră că artrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară care afectează de regulă articulațiile mâinii și care schimbă radical calitatea vieții pacienților. „Este o boală autoimună. Sistemul imunitar care de obicei acționează pentru apărarea organismului începe să se atace pe sine. În poliartrită, durerea apare la articulațiile mici și este însoțită de redoare matinală, adică senzația de înțepenire a degetelor mai lungă de 30 de minute”, explică Vlad Iliaș, medic specialist reumatolog din capitală.
„În România, estimările privind prevalența artritei reumatoide în rândul populației este de 200.000 de persoane, în timp ce pe listele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt de cinci ori mai puțini pacienți monitorizați, și deci care primesc tratament gratuit“, afirmă dr. Vlad Iliaș. „Aceasta înseamnă – adaugă medicul – că boala este subdiagnosticată și că sunt foarte mulți pacienți care nu urmează un tratament corespunzător.”

Tratamentul trebuie făcut în funcție de gravitatea bolii

Dr. Vlad Iliaș mai mărturisește: „La alegerea tratamentului se va ține cont în primul rând de gravitatea bolii, de timpul scurs de la debutul acesteia și de efectele secundare pe care le are medicamentul respectiv. Există diverse tipuri de medicamente și fiecare acționează diferit : analgezice, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, medicamente de fond nonbiologice, hormoni corticosteroizi (prednisonul), medicamente biologice. Pentru că ele acționează diferit, de cele mai multe ori se prescrie o combinație de medicamente. De cele mai multe ori tratamentul începe cu o combinație de medicamente de fond nonbiologice asociate cu cortizon și/sau antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente stopează răspunsul imun anormal și exagerat care apare în poliartrita reumatoidă. Dacă după șase luni de administrare acest tratament nu are efect, se inițiază terapia biologică cu anticorpi care blochează produșii eliminați de celulele imune (acești produsi sunt responsabili de distrucțiile articulare). Terapia biologică se inițiază în formele severe de poliartrită reumatoidă care nu răspund la terapia imunosupresoare cu medicamente nonbiologice. Scopul tratamentului este remisiunea poliartritei reumatoide. Asta înseamnă să nu existe nici o durere articulară și testele de inflamație să fie în parametri normali”.

Este interzis cu desăvârșire fumatul!
Odihna în timpul nopții este foarte importantă. Dacă somnul este prost, pacientul va fi obosit și va suporta mai greu durerea. Articulațiile inflamate nu trebuie suprasolicitate. Trebuie evitată ridicarea și purtarea de greutăț în exces.
Mișcarea, în special kinetoterapia, poate fi de un real folos pacienților cu poliartrită. Ea menține mobilitatea articulară și tonusul muscular, dar, trebuie practicată la recomandarea medicului specialist sau kinetoterapeutului.
Alimentația trebuie să conțină multe fructe și legume și să fie variată pentru a aduce toți nutrienții necesari organismului. Sporturi potrivite sunt cele în care mișcarea este moderată, iar articulațiile nu suportă șocuri mari (badminton, tenis, mersul pe jos, cu bicicleta, înotul). Infecțiile și răcelile trebuie tratate corect.

Ce este cel mai important pentru cei care suferă de poliartrită reumatoidă este aceea că trebuie să renunțe total la țigări! Numeroase studiii arată ca poliartrita reumatoidă este mai agresivă și răspunde mai puțin la tratament în cazul fumătorilor.

Incidența este mai mare între 40 și 60 de ani

Boala apare la orice vârstă, cu incidență maximă între 40 și 60 de ani, femeile fiind mai afectate (raportul fiind de trei femei la un bărbat). Întrucât cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută, boala nu poate fi vindecată însă tratamentul o poate stopa sau încetini astfel încât pacienții să poată duce o viață normală.
„Inflamarea unei articulații poate deteriora permanent articulația respectivă. Iar articulațiile, odată distruse ca urmare a inflamării, nu se mai refac. De aceea, tratamentul pune accent pe prevenirea deteriorării acestora. Există la ora actuală tratamente eficiente pentru a ține în frâu boala pe aproape toată durata vieții pacienților. Extrem de important este momentul când începe tratamentul. Cu cât acesta începe mai aproape de debutul bolii, cu atât rezultatele pe termen lung sunt mai bune”, adaugă dr. Iliaș.

Dacă nu iei tratament afecțiunea devine invalidantă
Pentru că boala se manifestă și evoluează diferit de la o persoană la alta, tratamentul va fi personalizat. Afecțiunea este controlabilă atâta vreme cât tratamentul prescris de medicul specialist este urmat corect, fără întrerupere: „Fiind o boală nevindecabilă, tratamentul nu se oprește dacă durerile dispar. În acest caz se poate doar scădea doza sau se poate renunța la unul dintre medicamente”, spune medicul.
Pentru că este o boală foarte agresivă, fără tratament corespunzător poate duce la invaliditate fizică importantă. Pacienții au un risc crescut de neoplazii, de infecții, de afecțiuni pulmonare, de hemoragii digestive și de boli cardiovasculare. Statisticile arată că, în România, aproape 75% din pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă sunt în cele din urmă obligați să se pensioneze, datorită invalidității generate.

Medicamentele pentru artrită sunt incluse în programul național și compensate integral. Se speră că din toamnă, odată cu actualizarea noii liste de medicamente arsenalul de tratament să fie completat cu noi molecule care sunt deja folosite în alte țări, printre care se numără Anakinra și Tocilizumab.

Sursa:  doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here