Cum te mint oamenii în față. Semnele care arată când cineva nu spune adevărul

0
363

cand-minciuna-moareOamenii care mint tind să păstreze contactul vizual cu interlocutorii, susțin cercetătorii americani, care contrazic astfel teoriile anterioare, informează The Telegraph.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a făcut un software capabil să detecteze mincinoşii prin intermediul unui videoclip captat într-o circumstanţă reală.

Echipa de cercetători americani şi-a testat ipoteza pe 120 de înregistrări video dintr-un tribunal şi a arătat că software-ul este capabil să detecteze oamenii care mint în 75% dintre cazuri, cu 25% mai mult decât sunt capabili oamenii să îşi dea seama când sunt minţiţi.

Până acum, psihologii au fost de părere că oamenii care mint tind să dea răspunsuri ezitante şi să evite contactul vizual.

Astfel, subiecţii mincinoşi făceau de trei ori mai multe grimase decât ceilalţi oameni, îşi priveau mai mult interlocutorii, gesticulau cu ambele mâini şi vorbeau mai mult la persoana a III-a, decât la persoana I.

“Oamenii nu sunt buni la detectarea minciunilor. Nu obişnuim să numărăm de câte ori spune o persoană ‘eu’ sau de câte ori se uită la noi. Ne concentrăm pe un nivel mai înalt de comunicare”, a mai spus doctorul Mihalcea.

Echipa de cercetători vrea să îmbunătăţească acurateţea studiului, adăugând indicii precum ritmul cardiac, respirator sau fluctuaţiile de temperatură a corpului, despre care, până acum, se ştia că obişnuiesc să crească atunci când oamenii mint.

Experții speră ca, în viitor, acest model de detectare a minciunilor să înlocuiască poligraful.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here