Cum ținem departe colica renală?

0
557

rnichiColica renală este o durere de mare intensitate la nivelul regiunii lombare şi chiar abdominal, determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor sau/şi căilor urinare.

Obstacolele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.

Obstacolele de tip organic sunt cel mai des calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau rămășițe de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale, şi stenozele ureterale (strâmtarea sau înfundarea canalului ureteral) din tuberculoza renală.

Colica renală este frecvent declanşată de eforturi fizice, mișcări sau vibrații bruște şi cure hidratante sau cu vitamine și minerale. Simptomul dominant este durerea instalată brusc, de obicei lombar, cu iradiere înainte şi în jos, spre rădăcina coapsei şi spre organele genitale, cel mai frecvent pe partea obstacolului şi rareori bilateral. Intensitatea este foarte mare şi continuă, cu durată variabilă, de la câteva minute la câteva zile. Durerea poate dispărea brusc sau treptat, de cele mai multe ori după eliminarea unui calcul format.

Alte simptome care se ivesc ar putea fi:  urinarea frecventă sau cu mare dificultate, senzaţia de urinare urgentă,  imperioasă, usturimea la urinare, etc. Diagnosticul poate fi pus exclusiv pe simptomele clinice, dar investigaţiile paraclinice sunt necesare pentru precizarea cauzei şi a consecinţelor obstacolului, în vederea stabilirii tratamentului.
Alimente care pot afecta rinichii
Cercetătorii au decis: o persoană fără niciun alt factor de risc nu va face litiaza dacă are o alimentaţie echilibrată. Din păcate, puţini ne putem lăuda că avem în mod curent o alimentaţie adecvată. Cu toţii facem greşeli mai mari sau mai mici pe perioade diverse de timp. Astfel, un regim hiperproteic – sună cunoascut, nu? L-ai urmat de curând, când ai vrut să pierzi câteva kilograme care te deranjau – poate duce la acidoza metabolică, cu scăderea cantităţii de citrat în urină şi favorizarea formării pietrelor. Tot astfel, o alimentaţie bogată în sare determina o eliminare crescută de sodiu, care atrage în urină calciul… Iar pietrele de la rinichi au foarte des calciu în compoziţie. Nu uita că mănânci sodiu nu numai din sarea de bucătărie, dar şi prin intermediul unor aditivi ce îl conţin (monoglutamat, praf de copt, fosfat de sodiu, nitriţi). Să mai adăugăm o serie de situaţii patologice legate de tubul digestiv şi nutriţie în general, cum sunt diareea cronică, by-pass-urile chirurgicale intestinale, obezitatea. Aportul exagerat de calciu prin consum de suplimente (nu şi prin consum de produse lactate) poate duce la eliminări renale crescute, cu depuneri de săruri minerale. Calculii din oxalat de calciu pot fi şi consecinţa unei inflamaţii intestinale cronice, care conduce la creşterea absorbţiei de oxalaţi din tubul digestiv. În cele din urmă, dar nu şi mai puţin important, calculii cu uraţi pot fi o formă de manifestare a unei diateze urice (gută), boala agravată de consumul exagerat de proteine de origine animală.

Fără a determina obligatoriu formarea de pietre, dar crescând posibilitatea apariţiei acestora, oxalaţii, saruri prezente în alimentele de origine vegetală pot „pune şi ei umărul”. Salată, spanacul, nucile, ceaiul, ciocolata conţin oxalaţi. Totuşi studiile au arătat că mai ales anumite alimente ar creşte oxalaţii urinari: rubarba, spanacul, nucile, târâtă de grâu.

Hidratarea optimă este esenţială pentru a preveni acest tip de problemă
Trebuie reţinut faptul că una dintre principalele cauze de formare a pietrelor este deshidratarea. Dacă nu asiguri un flux de lichide de minimum 2 litri pe zi, urina se concentrează şi posibilitatea precipitării sarurilor creşte considerabil. Mai puţină apă înseamnă mai puţin fluid în care să se dizolve sărurile minerale. Şi uite că în acest fel se formează „nisipul“ sau litiaza. Deci, exista deja o primă concluzie: trebuie să ai mare grijă să te hidratezi.

Netratată, colica renală se poate complica prin obstrucţia completă a căilor urinare şi apariţia altor boli renale ce pot evolua spre insuficienţă renală. Prezentarea la medic în caz de apariţie a unei dureri mari şi continue în regiunea lombară este benefică, pentru că se aplică tratamentul corect şi se pot evita complicaţiile nedorite.

Redacția Jurnal Spiritual

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here