Cum tratăm indigestia alimentară

0
4042

indigestia alimentaraBunicii noştri îşi calmau durerile de stomac cu unele dintre următoarele remedii, iar dumneavoastră aţi putea să fiţi norocos şi să vă fie de folos. Dar indiferent pe care îl alegeţi, va trebui să priviţi atent şi critic la lucrurile pe care le mâncaţi – cât de mult si cât de des mâncaţi. Aveţi grijă şi cu ce vă îmbrăcaţi deoarece hainele prea strâmte exercită presiune în zona abdominală, forţând conţinutul stomacului să urce.

Bine împământenite în tradiţie

-Ghimbirul este folosit de foarte mult timp ca remediu pentru cal¬marea stomacului şi ameliorarea stării de greaţă. Nimeni nu ştie exact cum acţionează, dar s-a demonstrat că această plantă îmbunătăţeşte di¬gestia şi are proprietăţi antispastice, care o fac un remediu folositor pentru crampele gastrice. Ghimbirul poate fi administrat cu uşurinţă sub formă de capsule: luaţi două capsule de 250 mg după masă. Sau, după masă, mâncaţi câteva bucăţele de rădăcină candel de ghimbir sau beţi o cană de ceai de ghimbir. Pentru a prepara ceaiul, amestecaţi o linguriţă de ghimbir proaspăt ras într-o cană cu apă fiartă, lăsaţi să se infuzeze timp de 10 minute şi strecuraţi.

-Muşeţelul este un vechi tratament ce rezolva indigestia. Planta este administrată cel mai bine sub formă de ceai calmant – disponibil în pliculeţe la magazinele de produse naturiste şi supermarketuri. Beţi trei căni de ceai de muşeţel pe zi, înainte de masă.

Răsfăţaţi-vă cu mentă

-Uleiul de mentă calmează crampele intestinale şi indigestia; ajută la tratarea balonării abdominale. Cel mai bine este luat sub formă de capsule cu eliminare lentă. Luaţi una sau două capsule de trei ori pe zi, după mese. Sau aţi putea lua capsule cu ulei de mentă, disponibile la magazinele de produse naturiste sau online. Luaţi o capsulă de trei ori pe zi, cu puţină apă, înainte de masă. (Atenţie! Dacă aveţi arsuri retrosternale, menta nu este cel mai bun remediu pentru dumnea¬voastră – poate agrava problema refluxului de acid gastric.) Evitaţi să luaţi remedii pentru indigestie în acelaşi timp cu uleiul de mentă. Dacă luaţi ciclosporină – un medicament pentru poliartrita reumatoidă – discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ulei de mentă.

Ce este în neregulă

Cunoscut şi sub numele de dispepsie, termenul „indigestie” cuprinde o gamă largă de simptome neplăcute, datorate în mare parte faptului că mâncarea nu trece prin tractul digestiv atât de uşor şi confortabil cât ar trebui. Cei care suferă de indigestie au anumite simptome cum ar fi greaţa sau arsurile retrosternale (pirozis) pentru că acidul gastric ajunge în esofag. Sau poate problema este durerea abdominală sau balonarea. Există multe cauze posibile pentru indigestie, inclusiv mâncatul prea rapid sau în cantităţi prea mari, consumul de alimente pe care nu le agreaţi şi o cantitate prea mare, sau prea mică, de acid în stomac.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă indigestia durează mai mult de două săptămâni în ciuda tuturor eforturilor dumneavoastră, discutaţi cu medicul. Solicitaţi îngrijire medicală imediată dacă aveţi greaţă însoţită de transpiraţii şi dureri în piept; s-ar putea să fi suferit un infarct miocardic. Alte semne de pericol includ durere abdominală acompaniată de scaun negru sau cu sânge roşu sau vărsături. (Scaunul negru poate apărea câteodată atunci când luaţi suplimente de fier sau Pepto-Bismol sau atunci când consumaţi anumite alimente, dar în acelaşi timp poate fi un semn al unei hemoragii gastrointestinale). În final, sunaţi-vă medicul dacă aveţi orice tulburări alimentare sau dacă nu puteţi menţine mâncarea în stomac.

-În loc de capsule, puteţi încerca o cana răcoritoare cu ceai de mentă. Puneţi o linguriţă de frunze uscate sau un pliculeţ de ceai într-o cană cu apă fiartă, lăsaţi să se infuzeze timp de 10 minute, după care strecuraţi şi beţi.

Resurse masticabile

Mestecaţi şi apoi înghiţiţi o linguriţă de seminţe de fenicul sau chimen atunci când indigestia isi face de cap (sau după ce aţi mâncat o masă consistentă sau foarte picantă care s-ar putea să vă provoace mai târziu indigestie). Aceste seminţe conţin ingrediente care calmează spasme¬le intestinale, ameliorează greaţa şi ajută la controlarea flatulenţei. Din acest motiv, unele restaurante indiene oferă clienţilor farfurii cu se-minţe de chimen.

Faceţi o infuzie de seminţe. Puneţi o linguriţă dintr-un amestec de seminţe de fenicul, chimen şi anason în părţi egale, în 250 ml de apă fiartă şi lăsaţi în repaus timp de două sau trei minute. Strecuraţi şi împărţiţi în două sau trei porţii. Beţi pe parcursul unei zile înainte de masă.

Grecii antici se bazau pe lemnul dulce pentru calmarea durerilor abdominale şi cercetările au arătat că această plantă are numeroase beneficii. Rădăcina este folosită pentru tratarea unei game variate de afecţiuni de la probleme menstruale la infecţii respiratorii. O altă formă a sa, cunoscută ca DGL (lemn dulce deglicirizinat), are un efect benefic asupra intestinelor, calmând durerile de stomac şi indigestia prin acoperirea mucoasei esofagului şi stomacului.

Deşi DGL poate fi găsit sub formă de capsule, este mult mai eficient când este luat sub formă de vara pentru că acţionează doar atunci când este amestecat cu saliva. Mestecaţi două până la patru vafe de trei ori pe zi cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. (Atenţie! Nu luaţi lemn dulce pur care conţine glicirizinat – spre deosebire de DGL – dacă aveţi tensiune arterială mare: poate să o agraveze şi poate fi periculos dacă este luat în acelaşi timp cu unele diuretice ce sunt în mod normal prescn -se pentru această problemă.)

Soluţia cu bicarbonat calmeaza indigestia

-Amestecaţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar e apă şi beţi. Această soluţie neutralizează acizii gastrici şi ajută la calma¬rea flatulenţei. Câteodată, bicarbonatul poate produce gaze în stomac, aşa că unii specialişti sugerează adăugarea câtorva picături de suc de mâie pentru ca gazul să se elimine înainte de a se acumula în stomac.

Soluţia acră

-încercaţi să beţi o linguriţă de oţet din mere amestecat în jumătate de pahar de apă, în special după o masă copioasă. Vă va ajuta să digeraţi mâncarea dacă nu aveţi destul acid gastric în stomac. Adăugaţi puţină miere dacă doriţi să mai atenuaţi gustul.

Beţi asta

-Unele persoane susţin că o soluţie atât de simplă ca o cană de apă caldă poate să amelioreze indigestia.

-Berea de ghimbir caldă sau limonada sau cola fară acid sunt, de asemenea, de ajutor pentru un stomac deranjat. Dacă mai există încă bule de gaz, eliminaţi-le agitând lichidul.

Aveţi grijă la sucuri şi produsele lactate

-Cu toate că este sănătos, sucul de fructe ar putea să fie cauza durerilor abdominale şi a gazelor. Sucul conţine fructoză, un carbohidrat care trece nedigerat până la colon. Atunci când bacteriile din colon descompun în final fructoza, este foarte probabil să suferiţi de flatulenţă şi să vă balonaţi. Dacă, totuşi, beţi suc, nu depăşiţi 150 ml o dată, şi beţi-l în timpul mesei, astfel încât să-l digeraţi mai bine.

-Dacă produsele lactate vă balonează şi vă provoacă gaze, problema ar putea fi legată de intoleranţa la lactoză – lipsa capacităţii de a dige¬ra acest carbohidrat din lapte. Pentru a afla acest lucru, faceţi un test simplu. Beţi două pahare de lapte şi vedeţi dacă apar simptomele care v-au deranjat. Dacă se întâmplă aşa, scoateţi produsele lactate din ali¬mentaţia dumneavoastră sau căutaţi produse fară lactoză. Dacă nu vreţi să renunţaţi la lapte, cumpăraţi lactază lichidă de la farmacie; puneţi-o în lapte înainte de a-l bea sau treceţi la laptele de soia.

Mâncaţi încet, terminaţi devreme

-Mâncaţi încet şi liniştit. Dacă înghiţiţi bucăţi mari, pe lângă bolu-surile mari care ajung în tractul digestiv, mai introduceţi şi mult aer care contribuie la balonare şi flatulenţă. Mai mult, atunci când mâncaţi prea repede, mâncarea nu este acoperită complet cu salivă, acest lucru afectând procesul digestiei.

-Mâncaţi ultima masă principală a zilei cu cel puţin trei ore înainte de ora de culcare. Sistemul digestiv funcţionează cel mai bine atunci când sunteţi în picioare şi treaz, nu cât timp dormiţi.

Încercat…

Masarea abdomenului poate să faciliteze digestia.

…şi

confirmat

Atunci când vă masaşi porţiunea inferioară a abdomenului, împingeţi gazele blocate şi produsele de digestie către ieşirea naturală. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea balonării şi constipaţiei.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here