Cum tratăm zona zoster

0
1623

zonaLa primele semne ale acestei boli mergeţi la medic: el vă poate prescrie un medicament antiviral. Tratamentul trebuie început cât mai repede. În acelaşi timp, aveţi nevoie să calmaţi durerea şi senzaţia de mâncărime. Încercaţi să luaţi paracetamol sau ibuprofen pe lângă remediile pe care le veţi găsi în acest capitol. Cu toate acestea, dacă durerea devine insuportabilă, nu faceţi pe grozavii: medicul vă poate prescrie un analgezic mai puternic.

Atacaţi băşicile si alinaţi mâncărimea

– Dacă aveţi o plantă de aloe vera pe pervaz, tăiaţi o frunză şi aplicaţi gelul din aceasta pe piele. Lichidul lăptos poate ajuta la vindecarea veziculelor. Sau folosiţi un gel de aloe vera disponibil în farmacii (cumpăraţi – dacă găsiţi – un gel cu 100% aloe vera).

O pastă preparată din bicarbonat de sodiu şi apă va usca veziculele şi va ameliora mâncărimea. Adăugaţi suficientă apă încât să obţineţi o pastă cu bicarbonatul de sodiu, apoi aplicaţi după nevoi pe zona afectată.

Un alt remediu care vă poate ajuta să uscaţi veziculele şi să amelioraţi inflamaţia este o pastă din săruri Epsom şi apă. Aplicaţi direct pe zona afectată şi repetaţi ori de câte ori este nevoie.

Preparaţi un ceai din roiniţă. Studiile făcute au arătat că această plantă din familia mentei are acţiune antivirală. Pentru a face ceaiul, puneţi două linguriţe de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi-1 să se răcească puţin şi, folosind un tampon de vată, aplicaţi direct pe zonele afectate. Unii recomandă potenţarea ceaiului cu ulei de trandafir sau cu mentă (mentă de grădină sau mentă creaţă).

-Căutaţi în dulapul din bucătărie ingredientele pentru un alt reme -diu: oţet şi miere. Amestecaţi-le pentru a forma o pastă şi tamponaţi cu amestecul obţinut pe leziuni.

 Stopaţi durerea

Înmuiaţi un prosop sau o bucată curată de material textil în apă rece, stoarceţi şi aplicaţi-o pe zona afectată. Alternativ, puteţi folosi lapte rece în loc de apă. Unii oameni spun că laptele are un efect calmant mai puternic.

Ce este în neregulă

Zona zoster apare atunci când virusul herpes zoster dormant sau în stare latentă, cel care provoacă varicela, se reactivează în celulele nervoase şi ajunge la nivelul pielii. Aproximativ 20% din cei care au avut varicelă vor suferi mai târziu de zona zoster, de obicei atunci când au trecut de vârsta de 50 de ani. Afecţiunea provoacă o iritaţie puternică, cu o erupţie veziculoasă – deseori pe torace, faţă şi gât – care apare ca o bandă sau o pată de puncte proeminente. Mâncărimea, furnicăturile şi durerea pot fi moderate sau severe. în aproximativ o săptămână se formează mici vezicule pline cu lichid, care apoi se usucă şi în final formează o crustă. Orice lucru care micşorează rezistenţa organismului la infecţii, cum ar fi bolile sau stresul, poate activa virusul. In medie, iritaţia şi durerea durează două săptămâni, dar câteodată durerea (denumită nevralgie postherpetică) poate persista timp de luni de zile.

Durere şi după dispariţia petelor

Mulţi suferinzi de zona zoster prezintă durerea aferentă acesteia şi luni sau chiar ani după un episod al bolii. Această afecţiune este numită nevralgie postherpetică (NPH). Dacă aveţi NPH, programaţi-vă la medic, care poate să vă prescrie medicamente orale cum ar fi gabapentin (Neurontin) sau amantadina (Symmetrel/Lysovir) sau Axsain, o cremă cu capsaicină. Pentru blocarea semnalelor dureroase s-ar putea să vi se facă o injecţie cu anestezic local. Un alt tratament care este disponibil (dar foarte costisitor) este un leucoplast denumit Lidoderm. Acesta conţine lidocaină care este un anestezic local şi este astfel conceput pentru a administra analgezicul la nervii cutanaţi afectaţi, în loc să acţioneze pe cale sanguină, ameliorând durerea mult mai rapid.

– Dacă încă mai simţiţi durere chiar şi după ce veziculele s-au vindecat, umpleţi o pungă cu gheaţă şi folosiţi-o pentru a masa uşor zona. Specialişii nu ştiu de ce acest tratament rece funcţionează, dar important este că o face.

Unele persoane consideră că mâncărurile calde, picante, sunt de ajutor în ameliorarea durerii. Se consideră că în special capsaicină – componentul picant din ardeii chilii – blochează transmiterea durerii prin celulele nervoase.

Opriţi recidivele

Luaţi un supliment de 1 000 mg de lizină de trei ori pe zi în timpul fazei acute. Acest aminoacid împiedică virusul să se multiplice şi ar putea accelera vindecarea.

Luaţi 200 mg de echinacea şi 125 mg de extract de goldenseal de trei ori pe zi pentru a întări sistemul imunitar şi a oferi organismului un ajutor în lupta sa cu infecţiile.

Luaţi gheara pisicii, o plantă folosită în America de Sud pentru numeroase afecţiuni şi care este astăzi considerată un tratament promiţător pentru viroze, inclusiv zona zoster. Căutaţi un preparat standardizat care să conţină 3% alcaloizi şi 15% polifenoli, şi etichetat cu Uncaria tomentosa sau U. guianensis (multe dintre celelalte produse de -numite „gheara pisicii” nu conţin cu adevărat planta). Luaţi 250 mg de două ori pe zi.

Puterea profilaxiei

Zona zoster nu este contagioasă: nu se ia de la o altă persoană şi nici nu puteţi să o transmiteţi celor din jur. Dar un bolnav de zona zoster ar putea să îmbolnăvească un cunoscut de varicelă, dacă acesta nu a avut în prealabil viroza. Aşa că pentru a-i proteja pe ceilalţi, spă-laţi-vă pe mâini şi spuneţi oricui aflat în contact apropiat cu dumneavoastră de afecţiune.

Ar trebui să-misun medicul?

Da, şi rapid. Ar trebui să vizitaţi un medic în primele 72 de ore de la apariţia simptomelor. Tratamentul imediat cu antivirale poate ajuta la reducerea severităţii şi duratei unei crize şi ar putea elimina şi nevralgia postherpetică, efectul secundar dureros al zonei zoster. Mergeţi la medicul de familie dacă nu puteţi să mai suportaţi durerea unui episod curent sau dacă durerea nu se ameliorează odată cu dispariţia semnelor clinice. Dacă apare în zona nasului, a frunţii sau oriunde altundeva în apropierea ochilor, mergeţi imediat la medic pentru a începe tratamentul, deoarece există riscul afectării vederii.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here