Cum trebuie ascultat Dumnezeu în rugăciune?

0
105

rugaciuneÎn măsura în care înaintezi în rugăciune, îl asculţi pe Dumnezeu spunându-ţi ceva, adică ceea ce-ţi spune Dumnezeu, nu prin inspiraţie, ci chiar prin faptul că te angajezi pentru Dumnezeu, prin faptul că citeşti Sfânta Evanghelie. După o viaţă de rugăciune altfel te bucuri de cuvintele Evangheliei şi-ţi vin alte gânduri decât cele pe care le-ai avut înainte cu ani şi ani.

Eu sunt foarte impresionat de Evanghelie, ca izvor al bucuriei şi al nădejdii. Când mă gândesc că cel dintâi care a moştenit Raiul a fost un tâlhar, mă face să cred că toţi oamenii pot ajunge la bine şi trebuie să ajungă la bine. Lucrul acesta nu-1 înţelegi când citeşti prima dată Evanghelia, ci îl înţelegi după ce o citeşti de mai multe ori şi după ce te-ai rugat, şi după ce ţi s-a luminat mintea. Atunci ţi se descoperă nişte taine pe care Evanghelia le cuprinde şi pe care, la prima lectură, nu le sesizezi.

„Am văzut pe satana ca un fulger, căzând din cer” (Luca 10,18). Se referă aici Mântuitorul la căderea în neputinţă a diavolului sau la aruncarea lui din cer?

Se referă la faptul că satana nu mai are putere şi Sfinţii Apostoli erau bucuroşi şi i-au spus Domnului Hristos: „Şi duhurile ni se pleacă nouă”. Iar Domnul Hristos le-a răspuns: „Nu vă bucuraţi că şi duhurile vi se pleacă vouă, bucuraţi-vă că numele vostru este scris în ceruri”. Sf. Ioan Scărarul spune că: „Numele vostru este scris în cerul smereniei”.

Important este nu la ce s-a referit Domnul Hristos – poate s-a referit şi la una şi la alta – ci important este să ştim că putem călca peste şerpi şi peste scorpii. Vin mulţi oameni la mine şi-mi spun că-s legaţi de draci, farmece, descântece. Eu le spun ca Sfântul Apostol Pavel: „Fiţi înţelepţi faţă de bine şi nevinovaţi faţă de rău şi Dumnezeu va zdrobi repede pe satana sub picioarele voastre!”. Dacă suntem oameni corecţi nu se leagă nimic de noi, pentru că ne păzeşte Dumnezeu, ne ocroteşte. „Ocroteşte-ne pe noi cu sfinţii tăi îngeri!”, zicem într-o rugăciune.

– Canonul dat la spovedanie, fiind un acatist sau un paraclis, făcut mai mult ca o obli­gaţie, este sau nu bun?

– E bun, deoarece tot ceea ce faci te şi face. Dacă faci un lucru bun, ai nădejde să mai faci un lucru bun. Dacă nu-1 faci din plăcere, îl faci din obligaţie: întâi datoria şi apoi bucuria.

Rugăciunea, pelerinaj către cer, Părintele Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here