Cum trebuie măsurată tensiunea arterială

0
86

Măsurarea tensiunii arteriale ar trebui să se facă la ambele braţe, pentru că diferenţele dintre valorile acesteia pot semnala riscul de infarct sau de atac vascular, avertizează specialiştii.

tensiuneAtunci când există diferenţe mari între valorile tensiunii la braţe există un risc cu 38% mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau probleme cardiovasculare grave, informează DailyMail.

Aceasta este concluzia unui studiu recent efectuat de către specialiştii americani de la Şcoala Medicală Harvard.

În cadrul studiului, la care au participat 3.400 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani, voluntarilor li s-a măsurat tensiunea arterială la ambele braţe. S-au observat mici diferenţe între aceste valori, ceea ce, de altfel, este şi normal.

Valorile tensiunii sistolice (cea mai mare dintre cele două măsurători) varia, în medie, cu 5 puncte. Însă, la 10% dintre persoane s-au constatat diferenţe de 10 puncte sau chiar mai mult în ceea ce priveşte valorile tensiunii la ambele braţe, ceea ce creşte în următorii 13 ani probabilitatea de apariţie a unui infarct fatal sau a unui atac cerebral.

O posibilă explicaţie este că aceste diferenţe de tensiune apar din cauza unui cheag de sânge care blochează o arteră care alimentează cu sânge unul dintre braţe.

„Chiar dacă o persoană nu are alţi factori de risc cardiovascular, diferenţele de valoare a tensiunii dintre cele două braţe pot semnala probabilitatea de apariţie a problemelor cardiovasculare în viitor”, afirmă Thembi Nkala, de la Fundaţia Britanică a Inimii.

Sursa: stiri.botosani.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here