Cunoașterea Bibliei este un bagaj necesar pentru viață

0
111

BibliaCu cât progresează și prosperă cineva în această viață, cu atât mai mult va avea nevoie de această educație. Chiar dacă a crescut în palate, există și acolo mulți filozofi și închinători la idoli și din cei ce se laudă și se mândresc cu slava lor lumească, de parcă palatele acestea ar fi pline de idropici. Așa sunt palatele. Toți sunt acolo vanitoși și umflați de mândrie și cei ce nu sunt încă, au grijă să devină.

Gândește-te ce ar însemna ca fiul tău, unul dintre cei mai buni medici, să intre acolo având la el toate mijloacele  pentru a vindeca o infecție, să se apropie de bolnav, să stea de vorbă cu el și să-l vindece numai punând pe locul bolnav medicamentele din Sfânta Scriptură și numai rostind cuvinte care îndeamnă la viața duhovnicească. Ce ar fi?

Un călugăr, cu cine să stea de vorbă? Cu pereții, cu tavanul, poate? Sau cu pustia și cu hăurile? Cu păsările sau cu copacii? Deci, nu el are cel mai mult nevoie de această educație a Scripturii. Totuși trebuie să-și ducă la bun sfârșit lucrarea și să-i educe nu atât pe alții, cât pe el însuși.

Cei ce trăiesc în această lume, ei au nevoie cel mai mult de învățătura din Scripturi, pentru că ei se găsesc de mai multe ori în situația de a păcătui față de monah. Și, dacă vrei să știi, și lumii acesteia i-ar fi de mai mult folos.

Toți l-ar respecta pe fiul tău, medicul, pentru cuvintele acelea, văzându-l că nu-l arde dorința de a parveni și că nu dorește funcții înalte. Funcțiile și onorurile, le va căpăta oricum, cu toate că nu le dorește, și va ajunge mai respectat chiar decât împăratul, pentru că un asemenea om n-ar putea trece neobservat. Printre sănătoși, sănătos va părea și el. Când, însă, un om sănătos se află printre mulți alții care sunt bolnavi, atunci iute i se duce faima, vestea despre el ajunge și la urechile împăratului și acesta îl face cunoscut mulțimii.

Ați aflat toate acestea, de acum înainte creșteți-vă copiii în învățătura și în certarea Domnului Hristos.( Omilia XXI la Epistola către Efeseni)

„Părinții și educarea copiilor” – Sf. Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here