Cunoaşterea Sfintei Scripturi este un bagaj necesar pentru viaţă

0
113

bagajCu cât progresează şi prosperă cineva în această viaţă, cu atât mai mult va avea nevoie de această educaţie.

Chiar dacă e crescut în palate, există şi acolo mulţi filosofi şi închinători la idoli şi din cei ce se laudă şi se mândresc cu slava lor lumească, de parcă palatele acestea ar fi pline de idropici. Aşa sunt palatele. Toţi sunt acolo vanitoşi şi umflaţi de mândrie şi cei ce nu sunt încă, au grijă să devină.

Gândeşte-te ce ar însemna că fiul tău, unul dintre cei mai buni medici, să intre acolo având la el toate mijloacele pentru a vindeca o infecţie, să se apropie de bolnav, să stea de vorbă cu el şi să-l vindece numai punând pe locul bolnav medicamentele din Sfânta Scriptură şi numai rostind cuvinte care îndeamnă la viaţa duhovnicească. Ce ar fi?

Un călugăr, cu cine să stea de vorbă? Cu pereţii, cu tavanul, poate? Său cu pustia şi cu hăurile? Cu păsările său cu copacii? Deci, nu el are cel mai mult nevoie de această educaţie a Scripturii. Totuşi trebuie să-şi ducă la bun sfârşit lucrarea şi să-i educe nu atât pe alţii, cât pe el însuşi. Cei ce trăiesc în această lume, ei au nevoie cel mai mult de învăţătură din Scripturi, pentru că ei se găsesc de mai multe ori în situaţia de a păcătui faţă de monah. Şi, dacă vrei să ştii, şi lumii acesteia i-ar fi de mai mult folos. Toţi l-ar respecta pe fiul tău, medicul, pentru cuvintele acelea, văzându-l că nu-l arde dorinţa de a parveni şi că nu doreşte funcţii înalte. Funcţiile şi onorurile, le va căpăta oricum, cu toate că nu le doreşte, şi va ajunge mai respectat chiar decât împăratul, pentru că un asemenea om n-ar putea trece neobservat. Printre sănătoşi, sănătos va părea şi el. Când, însa, un om sănătos se află printre mulţi alţii care sunt bolnavi, atunci iute i se duce faima, vestea despre el ajunge şi la urechile împăratului şi acesta îl face cunoscut mulţimii.

Aţi aflat toate acestea, de acum înainte creşteţi-vă copiii în învăţătura şi în certarea Domnului Hristos.

Sfântul Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here