Ce ne învață școala despre viață și nu vrem să învățăm!?

0
1644

cunoștințeSă acumulăm cât mai multe cunoștințe – În viață avem și vom avea parte de nenumărate cunoștințe care nu ne plac. Viața pe pământ, o școală pe băncile căreia toți suntem elevi.

Despre ce învățăm util la școală, că de obicei, nu am putea vorbi decât în termenii: sistem de învățământ “depăşit”, “îmbătrânit”, “lipsit de randament” şi prin urmare acumulam şi mai multă frustrare care nu ne face decât să ne învârtim în acelaşi cerc vicios, numit de ceva vreme “reforma sistemului de învățământ”. Dar astăzi, vom vorbi despre o altă faţă a lucrurilor…

În viață nu faci doar ceea ce-ți place – Lecții și cunoștințe

Când eram în liceu, de multe ori m-am plâns de materiile “inutile” pe care eram nevoit să le învăţ. De nenumărate ori am auzit şi pe ceilalţi colegi de lângă mine plângâdu-se împreună cu mine. “Cu ce mă ajută pe mine în viaţa o integrală nedefinită?”. Sau “La ce o să-mi trebuiască în viaţa să ştiu toate capitalele lumii?”. Sau “Eminescu cu poeziile lui nu mă va ajuta să-mi cumpăr o pâine mai târziu”. Şi pe drept vorbind, aceste informaţii arareori te vor ajuta mai târziu punându-le în practică. Și de cele mai multe ori s-ar putea să nu te ajute deloc, sau foarte puţin.

Însă, aproape toţi tinerii, în calitate de elevi/studenţi, fac abstracţie de un element esenţial în ceea ce priveşte asimilarea de cunoștințe care nu plac; şi mai ales cunoștințe la care nu vedem o utilitate în viitor. De aceea este mai bine să învățăm acum că tot acest cumul de materii şi cunoștințe care ne fac viaţa un chin, reprezintă poate cea mai importantă lecție despre viaţa. Și anume “în viaţă nu faci doar ceea ce-ţi place.”

În viață avem și vom avea parte de nenumărate cunoștințe care nu ne plac

În viață avem şi vom avea parte de nenumărate lucruri care nu ne plac. Ba chiar le vom simţi că piedici grele în calea fericirii. Dar va trebui să le facem şi să trecem peste ele ca să putem merge mai departe.

Este deosebit de important să înţelegem că toate materiile de la şcoală care nu ne plac ne aduc marele beneficiu de a ne învăța să ne dăm silinţa mai târziu. Să ne străduim pentru lucrurile care trebuiesc neapărat făcute chiar dacă nu vom avea măcar un strop de dorinţa pentru ele. Poate nu ne place să fim punctuali cu învățatul, dar mai târziu va trebui să fim punctuali cu nevoile oamenilor de lângă noi. Căci ei vor depinde de noi la fel cum şi noi depindem de ei. Poate nu ne place să ne dăm silinţa la lucruri pe care le considerăm neimportante, precum materiile care nu ne plac. Dar, mai târziu, va trebui să ne dăm silinţa pentru alte lucruri considerate neimportante de noi, dar importante pentru alţii de lângă noi.

Intregrala nedefinită de la mate, “Baltagul” lui Sadoveanu sau entropia termodinamicii… S-ar putea să nu te ajute să-ţi câştigi pâinea mai târziu şi să ai o familie împlinită. Dar, cu siguranţă te învață că viaţa nu este doar plăcere. Că orice lucru care nu îţi place pe moment s-ar putea să-ţi placă foarte mult atunci când vei învăța să îl înţelegi.

În viață, precum la școală, va trebui să învățăm că există răsplata după faptă

Dacă nu-ţi place matematica, romana, contabilitatea sau chimia, atunci nu-ţi place pentru că nu le înţelegi. Nu pentru că nu sunt utile și frumoase. Şi nu înţelegi acea materie pentru că nu vrei să o înveți. Tot aşa stau lucrurile şi cu oamenii din viaţa noastră.

Se întâmplă aproape orişiunde să nu plăcem pe cineva de lângă noi, fie că este părinte, rudă său coleg. Credem că problema este numai la acea persoană. Dar de fapt nu plăcem pe acel cineva mai ales din cauză că nu îl înţelegem. Și nu îl înţelegem mai ales din cauză că nu vrem să îl descoperim, să-l cunoaştem şi să-l “învățăm”. Facem aceeaşi greşeală că la şcoală. Şi iată cum sincopele de la școală răsar mai târziu în viaţa de om matur. Ele ne aduc valuri de frustrări la care nu avem răspunsuri pentru că nu am învățat să învățăm şi ceea ce nu ne place dar ne face bine mai târziu.

În viaţă, precum la școală, va trebui să învățăm că există răsplata după faptă, că trebuie să iertăm chiar dacă doare şi “nu se merită”, că trebuie să dăruim fără să aşteptăm ceva la schimb, şi multe alte “materii de studiu” care nu ne plac.

Aşa este viaţa aceasta pe pământ, o școală pe băncile căreia toţi suntem elevi ce trebuie să învățăm lecția continuă a iubirii de Dumnezeu şi de oameni, fie că ne place sau nu, lecție în urma căreia păşim în bucurie că premianţi sau în ruşine că repetenţi, dar în formă irevocabilă. Depinde însă de noi cum vrem să terminăm școala mântuirii. Amin.

Descoperiți mai multe articole la rubrica Spiritualitate.

Sursa: ortodoxiatinerilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here