Cuptor de ars ceramică din secolul al IV-lea, descoperit la Negrilești

0
113

imageResizeArheologii Muzeului de Istorie Galați și studenții de la Facultatea de Istorie a Universității Dunărea de Jos au descoperit un cuptor de ars ceramică din secolul al IV-lea, aproximativ anul 300, într-o zonă necercetată a unui sit arheologic din apropierea școlii din localitatea gălățeană Negrilești.

Potrivit șefului echipei de cercetare a sitului, Costel Ilie, arheolog la Muzeul de Istorie Galați, ineditul descoperirii constă în faptul că acest cuptor se află într-un sit multistrat unde au mai fost găsite vestigii din neolitic și epoca bronzului.

“Acest cuptor abia descoperit datează din secolul IV și era folosit pentru arderea ceramicii. Aparține civilizației Sântana de Mureș. Este o civilizație care era alcătuită dintr-un amestec de populație băștinașă — carpii sau dacii liberi — și populațiile germanice migratoare. Deși cuptorul are cupola prăbușită, este remarcabil de bine păstrat față de altele, care erau cu totul distruse. Încă nu l-am dezgropat cu totul și așteptăm să vedem ce surprize ne rezervă”, a declarat marți Costel Ilie.

El a precizat că în același sit a fost descoperită o vatră de ardere din epoca bronzului, precum și o groapă de depozitare a resturilor menajere din neolitic. În această ultimă groapă au fost descoperite resturi de oase ale unor erbivore mari.

“Se atestă astfel că avem urme de locuire de 7.000 de ani. Această zonă, având păduri și surse de apă, dar și teren fertil agricol, a fost locuită de mii de ani și acum avem și dovezi”, a afirmat Ovidiu Cotoi, profesor la Universitatea Dunărea de Jos Galați.

Localitatea Negrilești este atestată documentar din anul 1528 dar dovezile arată că a fost locuită încă din neolitic. Arheologii speră să poată dezgropa cuptorul în condiții de siguranță și să îl aducă la Galați. Urme de ceramică s-au descoperit din 1981, în urma ruperii malului râului Bârlad, dar abia din anul 2007 a început explorarea. În anii trecuți au mai fost descoperite cuptoare, dar acestea erau distruse. Au fost găsite locuințe din perioadele timpurii, precum și un bordei medieval. Situl se află în apropierea ruinelor unui fost conac boieresc.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here