Să nu îţi pierzi curajul de a trăi

0
202
Curajul de a trăi
Curajul de a trăi

Curajul de a trăi

După modul în care înfrunţi boala, tu o faci mai gravă sau mai uşoară. Şi, mai întâi de toate, ai grijă să nu îţi pierzi curajul de a trăi, şi sufletul tău să se întristeze că te-ai îmbolnăvit.

Nu există niciun deserviciu faţă de tine însuţi mai mare decât acela pe care îl vei face dacă te va domina tristeţea şi descurajarea.

Cel care se descurajează, se predă fără luptă în faţa puterii bolii. Organismul lui nu reacţionează, ci cedează.

Curajul de a trăi

Este dovedit faptul că oamenii cu curaj şi cu un moral ridicat au biruit boli grave. Înlăuntrul nostru avem puse deoparte puteri mari, pe care pesimismul şi tristeţea le împuţinează, în vreme ce optimismul şi curajul le mă­resc şi le aruncă în lupta pentru învingerea bolii şi a microbilor.

Boala ta sigur va trece. Să crezi aceasta şi roagă-te fierbinte pentru acest lucru. Este nevoie de curaj şi de răbdare. De asemenea este nevoie de linişte sufletească.

Este doar un nor mic, care cu ajutorul lui Dumnezeu va trece şi se va risipi în curând.

Laşitatea şi descurajarea sunt aliaţi ai bolii. Oamenii cu moral ridicat au putut şi au învins boli grave. Curajul şi optimismul tău îi ajută pe medici în strădania lor de a te vindeca. Ele sunt cele mai eficiente medicamente.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017