Curăţia morală are o importantă semnificaţie psihologică

0
195
Curăţia morală are o importantă semnificaţie psihologică
Curăţia morală are o importantă semnificaţie psihologică

Curăţia morală are o importantă semnificaţie psihologică

Curăţia morală are o importantă semnificaţie pedagogică, psihologică şi psihoterapeutică. Despre aceasta ne spune mult şi experienţa pozitiva a educaţiei sexuale din ţările occidentale.

Este interesant că anume America, acolo unde s-a născut „revoluţia sexuală” şi care a înghiţit multe din roadele ei veninoase, încearcă acum să stăpânească… activitatea sexuală exagerată a şcolarilor săi! Se pune întrebarea atunci: ţara apărătoare a tot felul de libertăţi este nevoită să introducă diferite îngrădiri şi interdicţii?

Astfel, pe 22 august 1996, preşedintele Bill Clinton a semnat o lege, conform căreia SUA au introdus un program denumit: „învăţarea abţinerii”. Pentru implementarea acestui program, m 1998-2002 s-au cheltuit din bugetul de stat câte 50 de milioane de dolari anual.

Curăţia morală are o importantă semnificaţie psihologică

Banii erau distribuiţi pentru sănătatea mamei şi a copilului, conform cererilor făcute de către state. Pentru fiecare patru dolari, veniţi de la Guvernul Federal, statul trebuia să mai ofere trei. Mijloacele erau destinate consultaţiilor şi cercetărilor

În privinţa acestei decizii, politicienii americani, legiuitori şi cercetători, se sprijină în parte pe concluziile renumitului medic şi psiholog austriac Victor Frankl. Conform cercetărilor acestuia, „abstinenţa sexuală nu duce ta simptome nevrotice la adulţi…

Nici abstinenţa, nici relaţiile intime nu sunt contraindicate atunci când organismul este matur… Dar, în sensul psihoigienei, relaţiile intime dintre tinerii care sunt maturi fiziologic, dar nu şi psihosexual sunt contraindicate”. V. Frankl subliniază că în abstinenţă nu este nimic periculos, dacă omul o alege benevol

Crestomaţia actuală legată de „Metodele psihologice de însănătoşire” confirmă, de asemenea, că abstinenţa sexuală, totală sau temporară, este total inofensivă. Dimpotrivă, ea ajută la surmontarea unor urmări negative ale violurilor şi altor perversităţi, precum şi atunci când ea se datorează pierderii omului drag. Prin abstinenţă, oamenii păstrează energia interioară preţioasă şi trăiesc un urcuş spiritual şi intelectual puternic

Isaac Newton, feciorelnic pană la moarte

Este suficient să spunem că marii duhovnici ortodocşi atingeau desăvârşirea prin refuzul multor plăceri şi mângâieri trupeşti, iar geniul umanităţii, sir Isaac Newton, a fost feciorelnic pană la moarte.

În noiembrie 2003 Congresul SUA a interzis oficial întreruperea sarcinii mai mari de 12 săptămâni. Peste acest termen este interzis să avortezi chiar şi din motive medicale. Femeia este obligată să poarte fătul chiar dacă nu vrea, căci altfel va fi vinovată de omucidere. Mai mult, în caz de complicaţii, medicilor li se prescrie mai întâi să salveze fătul, indiferent de nivelul de vitalitate al acestuia şi în al doilea rând să lupte pentru viaţa mamei.

Vorbind la televiziune pe 6 noiembrie 2003 George Bush a salutat aceste măsuri severe, dar drepte. „Atunci când pruncul se află la câţiva centimetri de viaţă, este criminal să-l omori”. Şeful Casei Albe era îngrijorat de iresponsabilitatea sexuală şi de lipsa de scrupule care domnesc în ţară. Aceste lucruri au şi dictat poziţia sa.

Să fie respectată fidelitatea conjugală

În plus, preşedintele a dispus personal crearea unei noi funcţii în cadrul administraţiei sale: ambasador pentru problemele SIDA în întreaga lume. La o întâlnire în Camp David, Bush şi Puţin s-au înţeles să coordoneze împreună eforturile de oprire a răspândirii virusului HIV. America a scos din buget în acest scop 15 miliarde de dolari, pentru cinci ani de lucru. În 2003 Rusia primise 12 milioane din aceşti bani.

Conform datelor americanilor, în Rusia sunt infectaţi cu HIV aproximativ 270 de mii de oameni, în ultimii ani însă numărul celor care au fost infectaţi cu acest virus ca urmare a relaţiilor sexuale a crescut de la 4% la 20%. Important este să observăm că aceşti oameni nu intră în grupul de risc, adică nu sunt homosexuali, narcomani, prostituate ş.a. „Soluţia este una, a declarat un reprezentant american: să fie respectată fidelitatea conjugală.”

Cu alte cuvinte, America face apel la întoarcerea spre valorile tradiţionale spiritual-morale. Se încearcă reglementarea relaţiilor intime ale cetăţenilor şi persoanelor care se află pe teritoriul ţării. Prin aceasta, se planifică diminuarea nivelului infracţiunilor sexuale. Rolul principal este jucat în acest caz de propaganda abstinenţei sexuale în afara căsătoriei.

Păcatele tinereţii şi sănătatea familiei“, K. V. Zorin. Traducere din limba rusă de Eugeniu Rogori. Editura Cartea Ortodoxă, Bucureşti, 2010