Cine ştie răspunde – De ce ne frig becurile când sunt aprinse?

0
174
becSecretul luminii emise de un bec stă în filamentul minuscul de tungsten, un conductor metalic care se găseşte în interiorul său.

Electricitatea intră în bec printr-un fir, parcurge spirala şi iese prin alt fir. Dar spirala este atât de subţire încât curentul electric o parcurge cu greutate. Acest efort o supraîncălzeşte până când devine luminoasă. Aşadar, becul, concomitent, emite şi lumină şi căldură.

Cum funcţionează prăjitorul de pâine?

Numeroase aparate electrocasnice îşi îndeplinesc funcţiile datorită capacităţii de transformare a energiei electrice în energie termică, în interiorul unui prăjitor electric de pâine sunt nişte filamente metalice, asemănătoare cu cele de la becuri, care se supraîncălzesc la trecerea curentului şi transformă energia electrică în căldură. Există multe aparate electrocasnice care funcţionează în acest fel: caloriferul electric, fierul de călcat, uscătorul de păr şi cuptorul electric.

• CINE, CUM, CÂND

– Electricitatea produce întotdeauna căldură?
în unele cazuri, căldura produsă de electricitate reprezintă o problemă, pentru că provoacă pierderea unei părţi din energie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele metale, dacă sunt răcite, nu opun rezistenţă la trecerea curentului şi de aceea nu o transformă în căldură şi nu o risipesc. Aceste metale, numite „supra conductori”, sunt folosite, de exemplu, pentru construirea căilor ferate pentru trenurile de mare viteză.

Ce se petrece într-un fir electric?

Firele electrice sunt „canale” prin care curentul călătoreşte şi leagă între ele elementele circuitului; în interiorul unui fir electric există nişte filamente subţiri de aramă care conduc electricitatea: cuprul, ca şi alte metale, posedă electroni liberi, capabili, deci, să transporte electricitatea dintr-un punct în altul al firului. Firele electrice sunt acoperite cu plastic, un material care are caracteristici opuse. El nu lasă electricitatea să se scurgă şi ne permite să atingem firele fără să ne curentăm.

Ce este curentul electric?

Curentul electric este o trecere de electroni de la un corp încărcat electric către unul mai puţin încărcat.

Curentul electric este generat atunci când electronii în exces au posibilitatea să se deplaseze. Când, de exemplu, acţionăm întrerupătorul unui aparat sau al unui bec, dăm cale liberă electricităţii acumulate în instalaţia electrică centrală a casei, să se scurgă de-a lungul firelor, până ce ajunge la aparat sau la bec. De ce bateriile fac radioul să funcţioneze?

Bateriile sunt ca nişte mici rezervoare de energie electrică, în interiorul lor se găsesc nişte substanţe chimice în stare să transforme energia chimică în energie electrică. Când aprindem radioul, extremităţile bateriei intră în contact cu părţile metalice ale aparatului, iar compuşii din interiorul bateriei creează un flux de electroni care generează curentul. Bateria se descarcă atunci când aceşti compuşi se epuizează.

Marea Carte, Editura Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here