Curiozităţi despre cărţi mai puţin ştiute

Curiozităţi despre cărţi valoroase

0
139
abstract.desktopnexus.com-Curiozităţi
abstract.desktopnexus.com-Curiozităţi

Curiozităţi despre Cărţi valoroase

La cinstea de cititori pe care o avem,căutăm de multe ori cărţi care să ne dea mai multă înţelepciune, să ne sporească virtuţile morale şi nu în ultimul rând să ne sporească cunoştinţele. Chiar dacă unele cărţi sunt atât de valoroase încât nu se pot găsi decât de către cei avizaţi. Totuşi să nu uităm că în lumea noastră plină de  diluţie şi de pierzanie, lumina vine prin cărţi şi valoarea lor este inestimabilă. Astfel ne ridicăm valoarea ca oameni, si reuşim să contracarăm întunericul necunoştinţei şi al ignoranţei.

Curiozităţi- Biblia ocupă, fără îndoială, primul loc printre cele mai citite cărți din lume. Tirajul total este de șase miliarde de exemplare. Pe locul doi, cu doar 820 de milioane de exemplare vândute, se situează cartea Citate ale Președintelui Mao Ze-Dong, iar locul al treilea îi aparține lui J.R.R. Tolkien cu Stăpânul Inelelor.

Despre cartea ‘Secretele sănătăţii şi longevităţii’

După moartea ilustrului medic olandez Herman Boerhaave, în casa lui a fost găsită o carte sigilată de aproximativ 100 de pagini care se intitula Secretele sănătății și longevității. Cartea urma să fie vândută la o licitație, iar fondurile obținute să fie împărțite la săraci. Ea a fost vândută cu o sumă impunătoare, iar după ce sigiliul a fost deschis, s-a descoperit că toate paginile sunt goale și doar prima conținea următorul text: Ține-ți capul la răcoare, picioarele la cald, ferește-ți stomacul de constipație și vei lăsa medicii fără lucru.

În cărțile lui Shakespeare cuvântul dragoste este menționat de 2259 ori, în timp ce cuvântul ură este întâlnit de doar 229 de ori.

Proprietarul ‘Codexului Leicester’ este în prezent Bill Gates

Codexul Leicester care aparține lui Leonardo da Vinci. Tema sa principală o reprezintă apa, conținând studii și desene spectaculoase privind curenții și vârtejurile. O parte considerabilă este dedicată și astronomiei. Mai mult decât atât, acest Codex este scris invers, adică pentru a fi în stare să-l citești trebuie să folosești o oglindă. Actualul proprietar al manuscrisului este Bill Gates și a cumpărat Codexul Leicester în 1994 cu prețul de 30.8 milioane de dolari.

În bibliotecile publice din Europa Medievală cărțile erau legate de rafturi cu ajutorul unor lanțuri din fier. Aceste lanțuri erau suficient de lungi pentru a lua cartea de pe raft și a o citi, dar nu destul de lungi pentru a scoate cartea în afara bibliotecii. Această practică a fost prelungită până în secolul al 18-lea din cauza valorii mari a cărților.

Manuscrisul lui Voynich este considerată cea mai misterioasă carte din lume și asta pentru că a fost scris într-o limbă inexistentă, iar plantele pe care le descrie în text și ilustrații nu au fost găsite pe pământ.

În biblioteca renumitei universități Harvard poți găsi patru cărți cu coperta confecționată din piele de om.

Ionela Molodvanu