Curlingul. Ştiaţi că…?

0
156

Curlingul este un joc între două echipe care se joacă pe o suprafaţă îngheţată prin punerea în mişcare a unor blocuri de piatră prevăzute cu mâner care trebuie direcţionate cât mai aproape de centrul ţintei desenate pe gheaţă, denumită “casă”.

curlingOriginea acestui sport este disputată între Olanda şi Scoţia, dar scoţienii au popularizat acest sport. Apărut în prima jumătate a secolului al XVI-lea, acesta se juca pe iazurile îngheţate utilizând pietre simple, apoi cu pietre de curling deasupra Mării Nordului, relatează http://despre-sport-cu-şerban.blogspot.ro.

Mai mult decât atât, primele olimpiade la care curlingul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele de la Chamonix (1924) și Lake Placid (1932). După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat între disciplinele olimpice.

Pe de altă parte, curlingul de exterior a fost foarte popular în Scoţia, deoarece climatul asigura condiţii bune pentru gheaţă în fiecare iarnă. Aşadar, Scoţia este casa organismului internaţional care reglementează curlingul.

Nu în ultimul rând, piatra de curling este făcută din granit, iar granitul pentru pietre este obținut doar din două locuri de pe pământ: Ailsa Craig, o insulă a coastei Ayrshire din Scoția, și Cariera de Granit Trefor din Țara Galilor.

Concluzionând, astăzi jocul este ferm stabilit în Canada, unde a fost dus de către emigranţii scoţieni.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here