Cuvântul lui Dumnezeu este simplu

0
144

Cuvântul lui Dumnezeu este simplu. Toţi oamenii pot să îl înţeleagă, şi cei culţi şi cei inculţi, şi cei care au harisme intelectuale şi indivizii de rând. Cuvântul lui Dumnezeu s-a exprimat în Sfânta Scriptură într-un mod simplu şi nu unul complicat, aşa cum erau lucrările ve­chilor filosofi şi poeţi. El nu are o înţelepciune şi o artă exterioară, însă are o profunzime interioară şi o bogăţie de adevărată înţelepciune pusă într-un înveliş exterior simplu.

Cuvântul lui Dumnezeu nu a fost formulat în hexa­metru dactilic (în versuri), precum operele lui Homer. Nici nu are formă de elegie, precum poeziile scriitorilor lirici, nici nu este în măsură iambică, la fel ca operele dramaturgilor antici, nici retoriră făcută cu îndemânare nu poate fi numit, nici nu prezintă silogisme filosofice amănunţite. Este o adiere dătătoare de viată si o răcoare cerească, care pătrunde în inimile omeneşti şi le trans­formă din sălbatice în liniştite, le schimbă din inimi pă­cătoase în inimi virtuoase şi sfinte.

De aceea, fiecare om care cu bună dispoziţie sufle­tească va alerga la cuvântul lui Dumnezeu, va simţi ră­coarea lui, va înţelege puterea lui reînnoitoare şi va simţi cum lumina dumnezeiască va intra în sufletul lui si va lumina întunericul din el.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017