Cuvinte de învățătură ale părintelui Paisie

0
86

Parintele-Paisie-Olaru Ce ați dorit să realizați și ce ați realizat în viață? Ce doriți să mai faceți pe viitor pentru Hristos și ucenici?

– Când eram tânăr mă gândeam singur și-mi făceam multe planuri de viitor, dar nu pe toate le-am realizat. De exemplu, am dorit în tinerețe, când aveam doar 25 de ani, să  mă fac pustnic în Munții Neamț,  dar poate n-a fost voia lui Dumnezeu. Prin anii 1930-1932 am venit la egumenul Sihăstriei, părintele Ioanichie, și i-am cerut să mă primească în obștea lui, sau să mă retrag la schitul Sihla, pe atunci vestit pentru viața pustnicească. El însă m-a întrebat: ” Dar ai blagoslovenie să vii la Sihăstria?” și cum eu venisem fără voia starețului meu, m-am întors și m-am făcut un fel de ”pustnic” în pădurile din jurul Schitului Cozancea. Cred că în trecut aș fi putut să fac mai mult, dar regret că n-am făcut pe cât  am putut. Am făcut mai mult rele decât bune. Acum doresc să mai fac ceva, dar nu mai pot și îmi pare rău că au trecut atâția ani fără roade mai multe. După război mulți viteji se arată. Dar cu răbdared și cu mulțumire înaintea lui Dumnezeu nădăjduiesc să dobândesc mila Lui.

– Cum ajutați și mângâiați fiii duhovnicești acum când sunteți bolnav în chilie?

– Mă bucur cu cei ce se bucură și ascultă cuvintele mele și mă scârbesc de cei care pătimesc boli sau ispite, îi compătimesc, mă rog pentru ei  la Dumnezeu și îi încurajez să nu dea înapoi, ci să meargă cu răbdare înainte. Că zice Hristos: ”Cel ce va răbda toate până la sfârșit,  acela se va mântui!”. Mă bucur când mă cercetează fiii mei duhovnicești și le zic: ”Bine ați venit! Dumnezeu să vă răsplătească dragostea și osteneala. Dumnezeu să vă ajute să sporiți în fapte bune, ca să nu regretați la bătrânețe că ați trăit degeaba pe pământ!” Apoi, la plecare, le zic: ”Mergeți sănătoși și să ne întâlnim la ușa Raiului!”. Cu aceste cuvinte cred că seîntorc mai folosiți la casele lor, iar eu rămân dator să-i pomenesc la rugăciunile mele, cu nădejdea că dragostea, care este cununa tuturor faptelor bune, le va împlini toată dorința spre mântuire.

Părintele Paisie Duhovnicul, Arhimandrit Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here